Slovenski premier je kot častni govorec sodeloval na t. i.
Slovenski premier je kot častni govorec sodeloval na t. i. "spotlight" panelu o reformi Varnostnega sveta Združenih narodov. Varnostne konference se udeležuje od petka, ob njenem robu je imel že vrsto dvostranskih srečanj, na katerih so bile v središču pogovorov razmere na Bližnjem vzhodu v času vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Foto: Omrežje X
Sorodna novica Blinken: Izrael ima priložnost, da konča nasilje in normalizira odnose z arabskimi državami

"Živimo v času kriz, zato je pomembno, da se osredotočamo na rešitve, ne pa na reforme Varnostnega sveta, ki bi nam vzele fokus pri njihovem reševanju," je dejal premier Robert Golob, ki je bil častni gost na panelu o reformi Varnostnega sveta ZN-a. Dodal je, da se bo Slovenija osredotočila na odpravo zlorabe veta. "Stalne članice želimo spomniti na krovno poslanstvo Varnostnega sveta ZN-a. Majhne države lahko prispevajo k spremembam, lahko so pošten posrednik. To prinaša Slovenija," je dejal glede na objave vlade na omrežju X.

Slovenija je namreč januarja začela dvoletni mandat kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a. Na tem političnem panelu v okviru konference sta med drugimi govorila tudi zunanji minister Peruja Javier Gonzalez-Olaechea Franco ter irski zunanji in obrambni minister Micheal Martin.

Golob in jordanski kralj Abdulah II. pozvala k premirju v Gazi in rešitvi dveh držav

Premier Golob se je ob robu svetovne varnostne konference v Münchnu srečal z jordanskim kraljem Abdulahom II., s katerim sta se pogovarjala o aktualnih razmerah na Bližnjem vzhodu.

Golob se je v pogovorih z jordanskim kraljem zavzel za takojšnje premirje in dobavo humanitarne pomoči v Gazo. Sogovornika sta se strinjala, da je edini način za trajni mir rešitev dveh držav.

Posebno pozornost sta namenila skrb vzbujajočim razmeram v Rafi in se strinjala, da si je treba prizadevati za to, da se humanitarna katastrofa ustavi. Abdulah II. je ob tem Goloba povabil na obisk, ta je vabilo sprejel, so sporočili iz premierjevega urada.

Pogovori slovenskega premierja in jordanskega kralja ob robu varnostne konference v Münchnu. Foto: STA/Anže Malovrh
Pogovori slovenskega premierja in jordanskega kralja ob robu varnostne konference v Münchnu. Foto: STA/Anže Malovrh

Golob se je sešel tudi s katarskim premierjem, šejkom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem, je razvidno iz objave Vlade Republike Slovenije na omrežju X. Pogovarjala sta se o dvostranskih odnosih in možnostih za nadgradnjo. Glede razmer na Bližnjem vhodu sta se strinjala glede potrebe po takojšnji prekinitvi ognja, dogovora o talcih in procesu, ki naj vodi k rešitvi obeh držav.

Sorodna novica Golob s Harris in Guterresem, ki je pohvalil dejavnosti Slovenije v Varnostnem svetu ZN-a

Golob se bo srečal tudi z generalno direktorico Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjano Spoljarić Egger, pa tudi z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom in predsednikom Fundacije Open Society Alexandrom Sorosem.

Slovenska podpora agenciji UNRWA

V petek se je Golob srečal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris, generalnim sekretarjem ZN-a Antoniem Guterresem in visokim predstavnikom ZN-a za begunce Filippom Grandijem. Tudi na teh pogovorih je bilo ključno vprašanje, kako ustaviti morijo v Gazi, in strinjanje, da mora mednarodna skupnost narediti vse, da prepreči katastrofa v Rafi.

Slovenski premier je ob tem izrazil željo, da bi se stališčem Slovenije do katastrofe v Gazi pridružilo čim več držav članic, saj bi s tem Evropska unija izkazala enotnost.

Spregovoril je tudi o podpori Slovenije humanitarnim organizacijam pod okriljem ZN-a, predvsem organizaciji UNRWA. "Slovenija delovanje organizacije podpira, saj je to edini način, da imajo ljudje v Gazi dostop do vode, hrane in zdravstvene oskrbe," je dejal Golob in dodal, da se je za podporo Slovenije organizaciji UNRWA zahvalil tudi Guterres.