Robert Golob in Antonio Guterres na konferenci v Amanu. Foto: Vlada RS
Robert Golob in Antonio Guterres na konferenci v Amanu. Foto: Vlada RS

Po njegovih besedah sicer v ponedeljek sprejeta resolucija v Varnostnem svetu ZN-a daje upanje za rešitev dveh držav. Kljub sprejetju resolucije z ameriškim načrtom za prekinitev ognja v Gazi pa je nujno takojšnje ukrepanje, saj so humanitarne razmere v Gazi katastrofalne. "Zato se je slovenska vlada odločila, da nameni dodatnih dva in pol milijona evrov skozi različne programe ZN-a za takojšnjo humanitarno pomoč palestinskemu narodu," je v Jordaniji povedal premier.

S tem Slovenija nadaljuje konkretna prizadevanja za ublažitev humanitarne katastrofe v Gazi, kar je Golob obljubil po sprejetju odločitve o priznanju Palestine, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot je danes odločila vlada, bo Slovenija milijon evrov namenila agenciji ZN za pomoč palestinskim beguncem in prebivalstvu na zasedenih palestinskih ozemljih ter v Jordaniji, Libanonu in Siriji. Milijon bo prejel Svetovni program za hrano (WFP), 500.000 evrov pa slovenski izvajalci razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ali strateški partner za nujen humanitarni odziv ali mednarodni partner za zdravstveno in psihosocialno rehabilitacijo žrtev bližnjevzhodnega konflikta.

Ob robu konference je premier opravil vrsto dvostranskih srečanj. Dopoldne se je sestal z generalnim sekretarjem ZN-a Antoniem Guterresem, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, vodjo agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippom Lazzarinijem in španskim kolegom Pedrom Sanchezom.

"Slovenija ostaja velika podpornica agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem na Bližnjem vzhodu," je po srečanju z Lazzarinijem, na katerem je Golob napovedal, da bo Slovenija milijon evrov namenila UNRWA-ja, na omrežju X zapisala vlada.

Na konferenci v Jordaniji zbirali denar za Gazo

Pohvala aktivni vlogi Slovenije

Guterres je medtem pohvalil Slovenijo za njeno aktivno delovanje v Varnostnem svetu ZN-a, rekoč, da je njen glas v New Yorku nenadomestljiv, široko slišan in upoštevan pri najzahtevnejših temah.

Palestinski predsednik Abas se je premierju vnovič zahvalil za priznanje Palestine in izrazil upanje, da bodo Sloveniji sledila tudi druge države članice EU-ja. Ob tem sta skupaj pozdravila ponedeljkovo resolucijo Varnostnega sveta ZN-a in poudarila potrebo po njeni čimprejšnji implementaciji.

S Sanchezom, čigar država je skupaj z Irsko in Norveško prav tako nedavno priznala Palestino, je Golob med drugim spregovoril o izidu evropskih volitev.

Premier je govoril tudi z ameriškim zunanjim ministrom Antonyjem Blinknom in mu zaželel odločnost in vztrajnost pri implementaciji mirovnega načrta za Bližnji vzhod.

V nadaljevanju dneva je na konferenci nagovoril udeležence, med katerimi so številni visoki gosti, vključno s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predstavniki številnih humanitarnih organizacij. Kot je dejal Golob, Slovenija ni največja ali najbogatejša država na svetu, a to ni izgovor, da ne bi spričo dogajanja v Gazi ne bi ukrepala odločno.

"Slovenija je članica EU in nestalna članica Varnostnega sveta ZN. Slišal se je naš glas, naš glas v imenu palestinskega naroda," je poudaril premier in tudi druge države pozval, naj pokažejo solidarnost s Palestinci. "Vseh pozivov mednarodna skupnost še ni upoštevala, vendar nas to ne bo ustavilo, da tudi v prihodnje ne bi pozivali še bolj odločno," je dodal.

Dan je premier sklenil s pogovorom z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem in jordanskim kraljem Abdulahom II., ki sta poleg prvega moža ZN-a Guterresa organizatorja konference.

Jordanskemu kralju se je zahvalil za podporo in prizadevanja Amana za ohranjanje stabilnosti in varnosti na Bližnjem vzhodu. Al Sisiju pa za prizadevanja egiptovske diplomacije v pogajanjih med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Z egiptovskim predsednikom sta spregovorila tudi o obuditvi projekta rehabilitacije otrok iz Gaze.

Golob se je na srečanju pogovarjal s palestinskim predsednikom. Foto: Vlada RS
Golob se je na srečanju pogovarjal s palestinskim predsednikom. Foto: Vlada RS

Slovenija z dvema iniciativama

V pogovoru za Odmeve je Golob povedal, da je bil v splošni razpravi, še bolj pa med dvostranskimi pogovori, prisoten optimizem zaradi resolucije VS-ja, ki jo je podprla tudi Slovenija, saj prinaša žarek upanja, da bi lahko Bližnji vzhod kočno dočakal težko pričakovano premirje v Gazi.

Slovenija je bila po besedah Goloba izredno dobro sprejeta na konferenci in med arabskimi državami zaradi slovenskega priznanja Palestine. Izpostavil je dogovor o treh iniciativah, pri čemer gre pri prvi za iniciativo agencije ZN-a za Palestince (UNRWA), ki se ukvarja z načinom, kako bi lahko Združeni narodi organizirali šolstvo v Gazi, da ne bi izgubili cele generacije otrok. Podrobnosti te iniciative bodo bolj znane v septembru, ko Slovenija predseduje skupščini ZN-a, pri čemer je Golob obljubil politično podporo Slovenije.

Golob napovedal dodatne milijone za Palestino

Potem sta tukaj še dve iniciativi Slovenije, ki jih je Golob predstavil na pogovorih. Najprej gre za iniciativo, ki je že delovala pod nekdanjim predsednikom Danilom Türkom in pri kateri gre za rehabilitacijo otrok iz Gaze na univerzitetnem centru Soča v Ljubljani. Druga iniciativa se neposredno nanaša na dostavo humanitarne pomoči iz zraka.

"Ne boste verjeli, tako v Jordaniji in v Egiptu, ki dostavljata to pomoč iz zraka, primanjkuje padal, rabljenih in iztrošenih padal," je povedal Golob in pojasnil, da se je Slovenija zato aktivirala in to iniciativo ne bo samo podprla, ampak bo organizirala tudi zbiranje teh padal v naši regiji.

Ker Izrael onemogoča in omejuje dostavo humanitarne pomoči po kopnem, jo je treba dostavljati tudi iz zraka. Foto: EPA
Ker Izrael onemogoča in omejuje dostavo humanitarne pomoči po kopnem, jo je treba dostavljati tudi iz zraka. Foto: EPA

Za odprtje kopenskih koridorjev za dostavo pomoči je Golob dejal, da je to želja vseh, a bodo realistično gledano ti prevozi še vsaj nekaj časa oteženi. Tudi zaradi tega sta morska in zračna povezava tako pomembni, je poudaril.

Glede pogovora slovenske veleposlanice Andreje Purkart Martinez v Izraelu na izraelskem zunanjem ministrstvu zaradi slovenskega priznanja Palestine Golob meni, da je to popolnoma pričakovano stališče Izraela, ki pa po njegovih besedah ostaja prijateljska država, čeprav Slovenija nikakor ne more podpirati politike njihove vlade, ki jo trenutno izvaja v Gazi.

Slovenskemu premierju se zdi bolj pomembno, da na srečanju z arabskimi in evropskimi voditelji ter ameriškimi diplomati, Slovenija ni bila deležna nobene kritike. "Ravno nasprotno, bili smo deležni zahvale, in to iskrene," je zatrdil v Odmevih.