Poslanci Zlate zore v parlamentu. Foto: EPA
Poslanci Zlate zore v parlamentu. Foto: EPA
Število privržencev stranke še kar narašča. Foto: EPA

Ukrepi proti poslancem Zlate zore so bili sprejeti ob napetostih, ki so izbruhnile zaradi umora levičarskega glasbenika.

180-članski parlament je zaradi obtožb o sodelovanju v kriminalni združbi imuniteto odvzel Georgeju Germenisu, Efstatiosu Bukurasu in Panagiotisu Iliopulosu.
Zaradi milejših obtožb pa se bodo morali po odvzemu imunitete zagovarjati tudi poslanec in tiskovni predstavnik Zlate zore Ilias Kasidiaris ter poslanca Ilias Panagiotaros in Krisovalantis Aleksopulos.

Kasidiaris in Panagiotaros sta bila že na začetku meseca obtožena sodelovanja v kriminalni združbi, a proti njima ni bil odrejen pripor. V priporu zaradi omenjenega umora pa so trenutno že vodja Zlate Zore Nikos Mihaloliakos, njen podpredsednik Kristos Papas in poslanec Jianis Lagos.
Porast nasilja
Zlato zoro se povezuje z umorom 34-letnega levičarskega pevca hip hopa Pavlosa Fisasa, ki je bil 18. septembra ubit z nožem pred kavarno v četrti Keracini na zahodu Aten. Umoril ga je domnevni neonacist.

Priče so po umoru povedale, da so bili nekateri visoki člani omenjene skrajnodesničarske stranke vpleteni v napade na priseljence, izsiljevanja in morda tudi v tihotapljenje orožja. Porast nacionalizma, nasilja, ksenofobije in rasizma se je v Grčiji s krizo in vzponom Zlate zore močno povečal.

Grške oblasti naj bi prav tako poskušale prekiniti financiranje Zlate zore iz državnega proračuna. O tem naj bi glasovali v četrtek.