Vodja Zlate zore Niko Mihaloliakos je dejal, da obsoja umor in da ni nacist. Foto: EPA
Vodja Zlate zore Niko Mihaloliakos je dejal, da obsoja umor in da ni nacist. Foto: EPA

Prvi mož desne grške stranke Nikos Mihaloliakos je zanikal omenjene obtožbe in jih označil za politično motivirane. Kot je dejal po odreditvi pripora, mu je žal, da se je umor zgodil. "Obsojam umor, obsojam nasilje na splošno. Nisem nacist," je zatrdil 56-letni matematik.

Policija mu je po odločitvi sodišča nadela lisice in ga odpeljala v zapor z visoko stopnjo varovanja Koridalos, medtem ko je v bližini protestiralo več sto njegovih podpornikov, vključno z njegovo soprogo.

Umor antifašističnega raperja
Grška policija je proti Zlati zori začela ukrepati prejšnji konec tedna po napetostih, ki so izbruhnile zaradi umora znanega raperja in antifašističnega aktivista Pavlosa Fyssasa, znanega tudi pod imenom Killah P. Umor naj bi zgrešil podpornik Zlate zore, pa čeprav stranka vseskozi zanika, da je napadalec kakor koli povezan s stranko.

Že v sredo je sodišče štiri poslance Zlate zore obtožilo sodelovanja v kriminalni združbi. Tri so izpustili na prostost, za enega pa je preiskovalni sodnik odredil pripor. Zlata zora zanika vse obtožbe in trdi, da je žrtev političnega pregona, katerega namen je zajeziti rast njihove podpore pred lokalnimi volitvami prihodnje leto.

Podpora Zlati zori tudi med grškimi policisti
Stranka Zlata zora, ki svoj program gradi na sovraštvu do tujcev, je na volitvah leta 2012 dobila sedem odstotkov glasov in ima v 300-članskem grškem parlamentu 18 poslancev.

Kot zanimivost še tole. Glede na lansko raziskavo ugledne grške agnecije tovima.gr, naj bi za Zlato zoro na volitvah glasovala kar polovica grških policistov.