Zlata zora je na zadnjih volitvah postala tretja najmočnejša stranka v državi. Foto: EPA
Zlata zora je na zadnjih volitvah postala tretja najmočnejša stranka v državi. Foto: EPA

300-članski parlament je z 235 glasovi za potrdil zakon, ki predvideva ustavitev financiranja "stranki, kjer je voditelj ali desetina izvoljenih članov v postopku preiskave zaradi tvorjenja ali sodelovanja v kriminalni organizaciji". Tako je parlament prekinil financiranje skrajno desne stranke Zlata zora.

Sprejeti ukrep je le del prizadevanj grške države proti skrajno desni stranki, ki jo trenutno preiskujejo zaradi kriminalnih in terorističnih dejavnosti v povezavi z umorom 34-letnega protifašističnega grškega raperja Pavlova Fjasasa, ki so ga zabodli 18. septembra.

Nikogar izmed članov strankarskega vodstva sicer niso neposredno obtožili povezave z umorom, so pa predsednik stranke in dva poslanca Zlate zore v preiskovalnem priporu zaradi obtožb, da so bili na čelu kriminalnega združenja. Še šestim poslancem Zlate zore so prejšnji teden odvzeli poslansko imuniteto in s tem omogočili njihov kazenski pregon. Samo lani so v Grčiji našteli več kot 150 napadov na migrante, letos pa 104. Večino izmed njih naj bi jih zakrivili člani Zlate zore.

Zlato zoro podpira vse več Grkov
Zlata zora je skrajno desna grška stranka, ki je v zadnjem letu dni pridobila kar nekaj simpatij med Grki. Stranka, katere simboli so podobni nemški svastiki in katere člani občudujejo Adolfa Hitlerja, je na zadnjih volitvah leta 2012 dobila skoraj sedem odstotkov glasov in 18 poslanskih mest ter tako postala tretja najbolj priljubljena stranka v državi.

Svoje privržence stranka privablja s protimigracijsko politiko ter z nezadovoljstvom nad dolgotrajno recesijo in visoko brezposelnostjo v državi, za kar večina Grkov krivi ostre varčevalne ukrepe, ki so jih v zameno za mednarodno finančno pomoč morali obljubiti predstavniki oblasti.