Med najbolj ogroženimi po potresu so otroci. Foto: EPA
Med najbolj ogroženimi po potresu so otroci. Foto: EPA

Nekdanji ameriški predsednik in posebni odposlanec ZN-a za Haiti Bill Clinton je vse ljudi pozval k pomoči, saj še vedno primanjkujejo šotori, hrana in voda. Že tako kritične razmere po katastrofalnem januarskem potresu se bodo najverjetneje še poslabšale s prihodom deževne sezone.

"V približevanju deževne sezone je izredno pomembno, da se zagotovijo osnovna prebivališča, sanitarije in druga potrebna humanitarna pomoč," je dejal generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, pred njim pa je vodja za humanitarne zadeve John Holmes kritiziral organizacijo mednarodne pomoči.

ZN je zaprosil za 1,44 milijarde dolarjev pomoči, kar je več kot po uničujočem cunamiju v Aziji leta 2004, ko je Svetovna organizacija zaprosila za 1,41 milijarde dolarjev. Clinton je pojasnil, da je treba Haitijcem pomagati, da se ne bodo preživljali iz dneva v dan, ampak iz meseca v mesec, nato pa se jim bo pomagalo naprej.

Za mnoge donatorje je zelo pomembno, da izvedo, kam in komu gre njihova pomoč, zato je na Clintonovi spletni strani mogoče slediti svojim donacijam. Clinton je pojasnil, da se je sistem sledenja dobro obnesel v primeru katastrofe po cunamiju, zdaj pa so ga še dodelali.

Slaba koordinacaija
Uničujoč potres sedme stopnje po Richterjevi lestvici je devetmilijonski Haiti prizadel 12. januarja. V potresu je umrlo okoli 230.000 ljudi. Več kot 1,2 milijona Haitijcev zaradi katastrofe potrebuje zatočišča, sanitetni in higienski material, najmanj dva milijona pa jih potrebuje pomoč v hrani.

Holmes se je v elektronski pošti, ki je pomotoma prišla v javnost, pritoževal nad koordinacijo med dobrodelnimi agencijami, čeprav so te vložile ogromno truda za pomoč prizadetim prebivalcem. Še posebej je bil vodja za humanitarne zadeve kritičen do zagotavljanja začasnih prebivališč in sanitarij.