Izraelska že nekaj dni pred Gazo kopiči tanke in vojake, a oblasti še niso sprejele odločitve za kopensko operacijo. Foto: EPA
Izraelska že nekaj dni pred Gazo kopiči tanke in vojake, a oblasti še niso sprejele odločitve za kopensko operacijo. Foto: EPA
Fantek, ki ima dvojno državljanstvo, je eden izmed 443 tujcev, ki jim je Izrael omogočil izhod iz Gaze. Foto: Reuters
Gaza krvavi še naprej

Kaled Mešal, ki zaradi varnosti živi v izgnanstvu v sirski prestolnici Damask, je v televizijskem govoru Izrael posvaril, da z napadom kopenskih sil na Gazo tvegajo drugega, tretjega ali četrtega Šalita. S tem je mislil izraelskega vojaka Gilada Šalita, ki so ga palestinski skrajneži ugrabili pred več kot dvema letoma in je še vedno v njihovih rokah.

"Pripravljeni smo na izziv, ta bitka nam je bila vsiljena in prepričani smo o svoji zmagi, saj smo se pripravili," je dejal Mešal in zatrdil, da ne bo privolil v premirje pod izraelskimi zahtevami dokler ne izpolnijo njihovih zahtev - takojšnja ustavitev agresije, konec blokade Gaze in odprtje vseh mejnih prehodov.

Na napad se odgovarja z napadom
Izrael, ki sedmi dan obstreljuje Gazo, je poostril varnost, saj je Hamas po smrti enega svojih voditeljev napovedal proteste. Po nočnem zatišju so izraelske zračne sile spet napadale poslopja Hamasa na jugu Gaze. Napadenih je bilo 30 Hamasovih ciljev, med drugimi tudi štab oboroženega krila gibanja in mošeja. Raketne napade so izvedli tudi člani Hamasa, ki so na mesto Aškelon na jugu Izraela izstrelili najmanj sedem ruskih raket vrste grad. Ker sta dve raketi zadeli stanovanjski blok, sta bila lažje ranjena dva Izraelca.

Po navedbah palestinskih zdravnikov je v nedavnih spopadih umrlo več kot 420 Palestincev, po podatkih Združenih narodov je najmanj sto med njimi civilistov, 2.100 je ranjenih. Na izraelski strani so bili ubiti štirje ljudje.

Tujci so lahko pobegnili pred napadi
Izrael je danes dovolil več kot 400 tujcem, da so zapustili Gazo, za odhod so poskrbela veleposlaništva. Tujci se namreč bojijo, da bi Izrael na Gazo sprožil tudi kopensko ofenzivo. Izrael še vedno vstopa v Gazo ne dovoli tujim novinarjem, saj je območje razglasil za "zaprto vojaško cono".

Zaradi strahu pred izbruhom nasilja med tradicionalno molitvijo muslimanov v starem delu Jeruzalema je izraelski obrambni minister Ehud Barak razglasil dvodnevno zaporo Zahodnega brega.

Hamas poziva k maščevanju
Hamas je Palestince na zasedenih ozemljih na Zahodnem bregu in v vzhodnem Jeruzalemu pozval, naj "zaznamujejo dan kazni in besa" in protestirajo proti izraelskim napadom na Gazo. "Naj bo petek dan solidarnosti z našimi ljudmi v Gazi in kazni proti sionistični okupaciji in njihovim naseljencem," so dejali predstavniki Hamasa.

Livnijeva zavrnila pozive k premirju
V četrtek sta se v Parizu sešla francoski predsednik Nicolas Sarkozy in izraelska zunanja ministrica Cipi Livni, ki je zatrdila, da ni potrebe po premirju, saj izraelski tovornjaki Gazi dostavijo dovolj humanitarne pomoči. Dodala je, da njena država v premirje noče privoliti tudi zato, ker je Hamas v preteklosti ustavitev ognja izkoristil za ponovno oborožitev.

Delegacija EU-ja prihaja na Bližnji vzhod
Kljub temu se še naprej vrstijo pozivi k miru. Turčija, ki je postala nestalna članica Varnostnega sveta ZN-a, je Izrael pozvala, naj ustavi ofenzivo in umakne gospodarsko zaporo obalnega območja, češki premier Mirek Topolanek, čigar država je prvega januarja prevzela šestmesečno predsedovanje Evropski uniji, pa je napovedal, da bodo nekateri zunanji ministri 27-terice najverjetneje v ponedeljek obiskali to nemirno območje. Takrat bo Bližnji vzhod obiskal tudi Sarkozy.

A. P. / G. V.

Gaza krvavi še naprej