Moskva zatrjuje, da je zavezana k umiku ruskih sil iz Gruzije. Foto: EPA
Moskva zatrjuje, da je zavezana k umiku ruskih sil iz Gruzije. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v ponedeljek prvič obiskal bližino konfliktnega območja in v Vladikavkazu ruskim vojakom podelil medalje za njihove zasluge v boju z gruzijskimi silami. Foto: EPA
V spopadih z rusko vojsko naj bi umrlo več sto gruzijskih vojakov, kar je velik udarec za tako majhno vojsko, kot je gruzijska. Foto: EPA
Nato okrcal Rusijo
Medsebojna obtoževanja Gruzije in Rusije

Na izrednem zasedanju v Bruslju so zunanji ministri članic zavezništva sklenili, da so redni stiki z Rusijo nemogoči, dokler ta z gruzijskega ozemlja ne umakne vojske. Hkrati so se ministri 26 držav dogovorili o oblikovanju Komisije Nato-Gruzija, ki bo skrbela za tesnejše odnose s Tbilisijem. Kljub resnim opozorilom Rusiji je generalni sekretar Nata Jaap Hoop de Scheffer zatrdil, da zavezništvo nima namena "zapreti vseh vrat".

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v telefonskem pogovoru francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju zatrdil, da bo umik ruske vojske končan v petek, vendar bo na mejah Južne Osetije ostalo 500 ruskih vojakov.

Ognjevita razprava ministrov
Zasedanja Nata se je udeležil tudi vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel, ki je povedal, da je bila razprava ognjevita, vseeno pa so se ministri strinjali, da je treba ohraniti komunikacijske kanale z Rusijo, predvsem zaradi predstavitve stališč in za proteste ob neustreznem ravnanju. Ministre Nata skrbi "verodostojnost njihovih sogovornikov", še posebno na ruski strani, saj se ta ne drži mirovnega načrta, ki sta ga podpisala gruzijski in ruski predsednik.

Rupel je še pojasnil, da sta se na zasedanju izoblikovala dva tabora. Eden je dajal večjo težo kritiki Rusije, drugi, v katerem je bila tudi Slovenija, pa je poudarjal, da je treba čim bolj pomagati Gruziji.

V ponedeljek je ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice v Tbilisiju ponovila, da mora Zahod preprečiti Rusiji, da se okiti s strateško zmago. Toda mnenja, kakšna bi bila ustrezna kazen za Rusijo, so v članicah zveze zelo različna, opozarjajo analitiki.

Lavrov ostro napadel Nato
Odziv Rusije sklepe Natovega srečanja je bil pričakovan in ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je Nazova izjava glede konfilkta v Gruziji pristranska, ob tem pa je severnoatlantsko zavezništvo obtožil, da skuša rešiti "kriminalni režim" v Tbilisiju. "Nato se trudi, da bi iz agresorja naredil žrtev in opral kriminalni in propdali režim v Gruziji," je bil oster Lavrov in ob tem zagotovil, da Rusija nima namena okupirati gruzijskega ozemlja. Po njegovih besedah bi se lahko ruske sile iz Gruzije umaknile v treh ali štirih dneh odvisno od tega, kako hitro se bodo nazaj v svoja oporišča vrnili gruzijski vojaki.

Umik ali iluzija?
Za zdaj še vedno ni jasno, ali se ruske enote res umikajo, kot trdi ruska stran, ali ostajajo na svoji položajih, kot pravi gruzijska stran. V strateško pomembnem gruzijskem mestu Gori je bilo videti umikanje nekaj ruskih vojakov, a to je po besedah gruzijskega notranjega ministrstva le ustvarjanje "iluzije o ruskem umiku".

Medtem ko so Natovi ministri razpravljali o Gruziji, je Tbilisi sporočil, da so Rusi vstopili v gruzijsko pristanišče Poti na Črnem morju. Ruski vojaki naj bi pridržali 20 gruzijskih policistov, je sporočil tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministra Shota Utiašvili.

Iz ruskega generalštaba pa prihajajo obtožbe, da se Gruzijci ne držijo določil mirovnega sporazuma. "Čeprav je na sporazumu s šestimi določili podpis gruzijskega predsednika Sakašvilija, smo danes prepričani, da se določila ne izvajajo," je dejal Anatolij Novogicin.

Spopadi so izbruhnili, potem ko je 7. avgusta Gruzija napadla, da bi povrnila nadzor nad prorusko separatistično pokrajino Južno Osetijo, ki je na gruzijsko potezo odgovorila z ofenzivo ruskih enot daleč v osrčje gruzijske države, kar je izzvalo veliko nasprotovanje v mednarodni skupnosti. Strani sta v petek in soboto podpisali mirovni sporazum, ki med drugim predvideva takojšen umik ruskih enot, toda za zdaj ni potrjeno, da je do umika dejansko prišlo.

Gruzijski uradniki trdijo, da ni dokazov, da se Rusi umikajo z gruzijskega ozemlja, medtem ko rusko obrambno ministrstvo pravi, da se je umik začel in bo končan v nekaj dneh.

K. T. / G. V.

Nato okrcal Rusijo
Medsebojna obtoževanja Gruzije in Rusije