Izrael je ofenzivo na Gazo sprožil zaradi Hamasovih raketnih napadov. Foto: EPA
Izrael je ofenzivo na Gazo sprožil zaradi Hamasovih raketnih napadov. Foto: EPA
Izraelski vojaki
Nekateri izraelski vojaki so pred časom priznali, da so v Gazi neupravičeno pobijali nedolžne civiliste. Nekateri nadrejeni naj bi jim celo dejali, da s streljanjem na palestinske civiliste ni nič narobe, saj so v Gazi vsi ljudje teroristi. Foto: EPA
Izrael zanika, da je bila večina ubitih Palestincev civilistov, in trdi, da je bilo dve tretjini ubitih skrajnežev. Foto: EPA

Vojska je vzdrževala visoko profesionalno in moralno raven, medtem ko se je morala soočiti s sovražnikom, ki se je namerno bojeval s civilnih območij, je zapisano v sporočilu izraelskih obrambnih sil, ki so se morale po uničujoči ofenzivi nad palestinsko enklavo otepati številnih očitkov o kršitvah mednarodnega prava. Zaradi slednjih je vojska izvedla pet preiskav.

"Sovražnik je v svojih hišah podstavljal razstrelivo, streljal iz šol, v katerih so bili otroci, in uporabljal lastne ljudi za živi ščit, medtem ko je cinično zlorabljal pravne in etične zaveze izraelskih obrambnih sil za izogibanje civilnim žrtvam," zatrjuje izraelska vojska.

"Zaključki so očiten poskus prikrivanja kršitev vojnega prava izraelskih sil v Gazi, " je dejal namestnik direktorja človekoljubne organizacije Human Right Watch. Preiskave je označil kot ne dovolj verodostojne, in po njegovem le potrjujejo potrebo po nepristranski mednarodni preiskavi o domnevnih kršitvah tako Izraela kot Hamasa. "Samo nepristranska preiskava bo zagotovila merila za povračilo za civiliste, ki so bili nezakonito ubiti."

Redki incidenti posledica operativnih napak
Po trditvah izraelske vojske so preiskave razkrile "zelo malo incidentov, pri katerih je prišlo do obveščevalnih ali operativnih napak". V to sodi tudi napad na stanovanjsko poslopje v južnem delu mesta Gaza, ko je bilo ubitih 21 ljudi. Namestnik načelnika generalštaba izraelske vojske Dan Harel je pojasnil, da je vojska pomotoma streljala na hišo namesto na sosednje skladišče orožja.

"Ti nesrečni incidenti so neizogibni in se dogajajo v vseh bojnih razmerah, posebej v takšnih, ko je Hamas prisilil izraelske vojake v spopade na območjih s civilnim prebivalstvom," je prepričan Harel.

V izraelski ofenzivi v Gazi konec lanskega in v začetku letošnjega leta je bilo ubitih več kot 1.400 Palestincev, med njimi po trditvah skrajnega gibanja Hamasa, ki nadzoruje območje, večina civilistov. Na drugi strani je umrlo 13 Izraelcev.

Mednarodna skupnost je ostro kritizirala Izrael zaradi 22-dnevne ofenzive, predvsem zaradi pretirane uprabe sile, kar je povzročilo številne žrtve med civilnim prebivalstvom in prineslo uničenje mnogih objektov, tako da je Gaza zdaj podobna popotresnemu območju.

Združeni narodi so ustanovili komisijo, ki bo preiskala obtožbe o vojnih zločinih. Izrael je že napovedal, da bo sodeloval v preiskavi, ki jo bo vodil nekdanji mednarodni tožilec Richard Goldstone.

Obramba uporabe fosforjevih bomb
Na obtožbe o uporabi granat z belim fosforjem, ki so dovoljene le na odprtih bojiščih, medtem ko jih je prepovedano uporabljati na gosto naseljenih območjih, kar Gaza nedvomno je, saj gre za eno najgosteje poseljenih območij na svetu, je Harel pojasnil, da je bilo strelivo z belim fosforjem uporabljeno v skladu z mednarodnim pravom.

Izraelska vojska je prepričana, da se je na vso moč trudila izogibati civilnim žrtvam in je v ta namen odvrgla več kot dva milijona lističev in opravila več kot 165.000 telefonskih klicev, s katerimi je prebivalce opozarjala na napade.

Izsledke preiskav je že pozdravil izraelski obrambni minister Ehud Barak in znova ponovil stališče, da je izraelska vojska ena izmed najbolj moralnih vojsk na svetu. "Izraelska vojska se ne boji preiskati samega sebe in s tem dokazati moralnosti svojih dejanj," je zatrdil.

G. V.