Izraelska vojska je napovedala preiskavo trditev vojakov. Foto: EPA
Izraelska vojska je napovedala preiskavo trditev vojakov. Foto: EPA
Med izraelsko ofenzivo je bilo uničenih na tisoče palestinskih domov. Foto: EPA

Izraelski vojaki so priznanja izrekli februarja na zborovanju na vojaški akademiji Jicaka Rabina, njihova pričevanja pa so zapisana v biltenu akademije. V januarskih 22-dnevnih izraelskih operacijah v Gazi je bilo ubitih več kot 1.200 Palestincev, med katerimi je bila večina civilistov.

Izraelska vojska je krivdo za številne žrtve med palestinskimi civilisti pripisala skrajnemu gibanju Hamas, čigar pripadniki so po njihovih trditvah delovali na gosto naseljenih območjih in civiliste celo uporabljali za živi ščit.

"Vsi v Gazi so teroristi"
Eden izmed vojakov je pričal, kako je izraelski ostrostrelec ubil palestinsko mater in njena dva otroka, ko so se pomotoma znašli na območju, ki ga je izraelska vojska pred tem razglasila za zaprtega.

"Poveljnik vojaškega oddelka je družini rekel, naj gredo desno. Mati in njena otroka niso razumeli in so šli levo. Ostrostrelec je nato videl, da se mu približujejo in prihajajo k črti, za katero je rekel, da je nihče ne sme prestopiti. Ustrelil jih je," je povedal vojak.

Druga pričanja govorijo o uboju starejše Palestinke, ugrabljanju civilistov in uničevanju palestinskih domov. Večina vojakov naj bi življenja Palestincev imela za manj pomembna kot življenja vojakov, zato so menili, da so njihova dejanja upravičena.

Pričevanja o spornem delovanju vojakov kažejo na ohlapna pravila, ki veljajo v izraelski vojski glede streljanja na civiliste. Po besedah enega od vojakov so jim nadrejeni dejali, da s streljanjem na civiliste med opravljanjem hišnih preiskav ni nič narobe, saj so "vsi ljudje v Gazi teroristi".

Barak: Izraelski vojaki najbolj moralni
"To so bila zelo kruta pričanja o neupravičenem streljanju civilistov in uničevanju lastnine, ki so izražala vzdušje, v katerem se nekdo počuti upravičenega, da nad Palestinci uporabi neomejeno nasilje," je pisanje biltena komentiral direktor vojaške akademije Dani Zamir in priznal, da so bili vojaški častniki presenečeni nad ugotovitvami, ki jim jih je razkril.

"Izraelska vojska je najbolj moralna na svetu," je v odzivu na pisanje biltena dejal izraelski obrambni minister Ehud Barak in pojasnil, da ve, kaj govori, saj ve, kaj se je dogajalo v nekadnji Jugoslaviji in v Iraku. Dejal je še, da so izjeme, o katerih zdaj beremo, vedno mogoče, zato je treba preiskati vse, kar je bilo izrečeno.

G. V.