Hu se je po državniški večerji, na kateri ga je gostil Barack Obama, srečal z drugimi pomembnimi ameriškimi politiki. Foto: EPA
Hu se je po državniški večerji, na kateri ga je gostil Barack Obama, srečal z drugimi pomembnimi ameriškimi politiki. Foto: EPA

Tretji dan svoje poti v ZDA je Hu, ki se je v Washingtonu pred odhodom v Chicago srečal z vodilnimi ameriškimi politiki, pozval k sodelovanju na gospodarskem in vojaškem področju.

Na Kapitolu, kjer se je srečal z demokratskimi in republikanskimi predstavniki ameriškega kongresa, je Hu zatrdil, da bo Kitajska "ostala zavezana poti miroljubnega razvoja". "Ne zapletamo se v oboroževalno tekmo, ne predstavljamo vojaške grožnje nobeni državi. Kitajska si ne bo nikoli prizadevala za prevlado ali sledila ekspanzivni politiki," je dejal.

Hu pozval k medsebojnemu spoštovanju
Hu je poudaril, da so odnosi med ZDA in Kitajsko skozi zgodovino uživali "gladko in stalno" rast, kadar sta državi upoštevali interese druga druge, ter pozval k medsebojnemu spoštovanju. Dotaknil se je tudi vprašanj, ki vnašajo razdor med Peking in Washington. "Vprašanja glede Tajvana in Tibeta zadevajo kitajsko suverenost in ozemeljsko celovitost," in "nacionalna čustva 1,3 milijarde Kitajcev".

Ameriški kongresniki so s Hujem spregovorili o človekovih pravicah in bili kritični do kitajske valutne politike.

Kitajsko in Chicago povezujeprijateljstvo
V Chicagu se je kitajski predsednik pridružil tamkajšnjemu županu Richardu Deleyju ter drugim politikom in gospodarstvenikom na večerji v njegovo čast. "Kljub veliki razdalji med Kitajsko in Chicagom naša srca povezuje prijateljstvo," je Hu dejal o dobrih odnosih s tretjim največjim ameriškim mestom, katerega župan je Kitajsko obiskal že štirikrat. Deley je na večerji poudaril, da je eden dolgoročnejših ciljev njegovega mesta postati "do Kitajske najbolj prijazno mesto v ZDA".

Chicago je ob Washingtonu edino mesto, ki ga je oziroma bo obiskal Hu. V "vetrovnem mestu" bo med drugim obiskal kitajski jezikovni in kulturni center.