Ameriški in kitajski predsednik sta si prvi dan obiska privoščila večerjo v sproščenem ozračju. Foto: EPA
Ameriški in kitajski predsednik sta si prvi dan obiska privoščila večerjo v sproščenem ozračju. Foto: EPA

Hu in Obama sta se v torek zvečer srečala na večerji v stanovanjskem delu Bele hiše v Washingtonu, kjer sta imela "priložnost za odkrit pogovor v manj formalnem okolju", na večerji pa sta bila tudi državna sekretarka Hillary Clinton in svetovalec za nacionalno varnost Tom Donilon. V povsem drugačnem razpoloženju bo potekala nocojšnja državniška večerja, ki se je bodo udeležili tudi voditelji kongresa.

Državniška večerja v Beli hiši je ena najvišjih časti, ki je je lahko deležen kak tuji državnik. Huja bodo najprej pozdravile salve iz 21 pušk, nato pa bo sledila gala večerja, na kateri naj ne bi manjkal "nihče od pomembnih" v Washingtonu.

Ameriški in kitajski predsednik se bosta pogovarjala o svetovnih in dvostranskih gospodarskih vprašanjih ter o vprašanjih varnosti, predvsem v vzhodni Aziji in na Korejskem polotoku. Govorila bosta tudi o političnih reformah in človekovih pravicah.

Predsednika dveh največjih svetovnih gospodarstev sta napovedala tesnejše sodelovanje, da bi lahko presegla nestrinjanja glede vprašanja človekovih pravic, Tajvana, Tibeta in povečevanja ameriškega trgovinskega primanjkljaja s Kitajsko.

Zadnji obisk Hu Džintaa
Po mnenju poznavalcev gre za najpomembnejši obisk kitajskega predsednika v ZDA v zadnjih 30 letih, saj je v tem času Kitajska postala drugo največje svetovno gospodarstvo, vse bolj pa se vzpenja tudi na vojaškem področju, kar povzroča velike skrbi Američanom, čeprav Peking vseskozi zatrjuje, da njihove naraščajoče vojaške zmogljivosti ne ogrožajo nikogar.

Po obisku Washingtona se bo Hu odpravil v Chicago, kjer naj bi obe državi sklenili niz trgovinskih in finančnih sporazumov. To je verjetno zadnji Hujev obisk v ZDA, saj se pričakuje, da se bo leta 2013 na Kitajskem končal prenos oblasti na novo generacijo voditeljev.