Po novem statut mesta predvideva, da je Vukovar izjema v zakonu o uporabi jezika in pisave nacionalnih manjšin kot tudi v ustavnem zakonu o pravicah nacionalnih manjšin. Foto: MMC RTV SLO
Po novem statut mesta predvideva, da je Vukovar izjema v zakonu o uporabi jezika in pisave nacionalnih manjšin kot tudi v ustavnem zakonu o pravicah nacionalnih manjšin. Foto: MMC RTV SLO

Župan Vukovarja lahko v osmih dneh vloži veto na odločitev sveta in zahteva mnenje ministrstva za upravo. Pričakovati je, da bo končno odločitev sprejelo ustavno sodišče.

Odločitev je sprejela večina svetnikov iz vrst HDZ-ja in Hrvaške stranke prava - Ante Starčević (HSP AS), ki imajo skupaj le enega svetnika več kot mestna opozicija. Svetniki SDP-ja, ki so imeli svoj predlog za rešitev spora o uvajanju dvojezičnih napisov v Vukovarju, so se glasovanja vzdržali.

Pred štirimi leti stranki glasovali drugače
Tako sta HDZ in HSP AS spremenili lastno odločitev o nemoteni uporabi srbskega jezika in cirilice v javnem in družbenem življenju, ki sta jo sprejeli leta 2009 ob podpori Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS). Ta je danes v opoziciji in je v razpravi spremembam nasprotovala.

Čeprav statut iz leta 2009 nikoli ni zaživel v celoti, poskušajo z današnjimi spremembami zavrniti možnost postavljanja dvojezičnih napisov na ulicah in zemljepisnih lokacijah v Vukovarju, ki velja za mesto herojstva in sproža posebne emocije med številnimi Hrvati zaradi številnih žrtev med obleganjem JLA in srbskih enot med vojno.

Državne institucije izvzete iz nove odločbe
Nova določila sicer ne morejo veljati za napise na državnih institucijah, na katerih je hrvaška vlada septembra začela postavljati napise v cirilici in latinici, a so jih nasilni nasprotniki razbili, na novo postavljene napise pa so večkrat odstranili.

Hrvaški mediji pričakujejo, da bo vukovarski župan Željko Sabo (SDP) vložil veto in od ministrstva za upravo zahteval oceno statuta. Napise v latinici in cirilici so sicer od začetka septembra odstranili tudi v več drugih hrvaških mestih, da bi izrazili podporo nasprotnikom dvojezičnosti v Vukovarju.