Indija v zadnjih letih doživlja velik gospodarski razvoj in mnogi mislijo, da bodo s selitvijo s podeželja v mesta tudi sami izboljšali življenje. Foto: EPA
Indija v zadnjih letih doživlja velik gospodarski razvoj in mnogi mislijo, da bodo s selitvijo s podeželja v mesta tudi sami izboljšali življenje. Foto: EPA
New Delhi
Policisti so okrepili patruljiranje po ulicah New Delhija. Foto: EPA
New Delhi
Takim podobam na mestnih ulicah se skušajo oblasti izogniti. Foto: EPA
Indija
Razmere v barakarskih naseljih so nemogoče. Foto: EPA

Glavno mesto Indije se vneto pripravlja na igre Commonwealthe in mestne oblasti skušajo z ulic odstraniti številne berače, ki po njihovem mnenju kazijo podobo mesta.

New Delhi bo oktobra gostil igre, na katerih sodelujejo nekdanje britanske kolonije, in azijska velikanka se želi v kar najbolj bleščeči podobi predstaviti svetu in pokazati napredek, ki ga je dosegla v zadnjih letih, ko se vse bolj uveljavlja kot svetovna gospodarska sila. V čiščenju mestne podobne so se oblasti odločile, da ulice "očistijo" tudi beračev, ki v tisočih vsak dan stegujejo roke v upanju, da bo padlo kaj drobiža in jim tako omogočilo preživetje.

Skoraj 60.000 beračev se vsak dan zgrne na ulice največjega indijskega mesta in oblasti so se zdaj odločile, da se bodo odločneje spopadle s stoletja starim vprašanjem, poroča britanski Independent, ki piše, da v mestu delujejo tri mobilna sodišča, kjer je poskrbljeno, da se berači srečajo z zakonom.

V Indiji sicer ni zakona na zvezni ravni, ki bi prepovedoval beračenje, a so se v New Delhiju znašli in se zanesli na podaljšanje zakona o beračenju iz Mumbaja iz leta 1959, ki prepoveduje vse oblike prosjačenja, vključno z iztegovanjem rok, razkazovanjem poškodb ali drugih oblik bolezni.

Policisti pod krinko se sprehajajo po mestu in prežijo na morebitne berače, ki najpogosteje najdejo pred restavracijami in turističnimi kraji, pri čemer si pomagajo tudi z digitalnimi videokamerami, da jih zasačijo pri prosjačenju, kar je ključni dokaz za beraštvo in osnova za obsodbo, ki lahko pomeni tudi do leto dni za rešetkami.

627.688 beračev živi v Indiji po podatkih iz popisa iz leta 2001

58.500 beračev je vsak dan na ulicah New Delhija

95 odstotkov beračev iz New Delhija prihaja iz drugih delov Indije

30 odstotkov beračev v New Delhiju je mladoletnih

2.500 beračev na leto aretirajo v New Delhiju in tretjina jih konča v zaporu

vir: The Independent

Borci za človekove pravice so kritični do oblasti, ki so v piljenju podobe porušile številna barakarska naselja, kjer so živeli berači, ali pa so preprosto postavili bambusove pregrade, ki skrivajo pogled na bedo in revščino v teh naseljih, kamor mnogi pridejo iz drugih delov Indije. Aktivisti menijo, da to ni samo nepravično, ampak tudi nemoralno.

Iskanje preživetja v mestih
Prosjačenje ni pojav in ima svoje mesto v indijski tradiciji, kjer miloščina v skladu s hindujskimi prepričanji ne koristi le beraču, ampak tudi dobrotniku. A poznavalci razmer opozarjajo, da je beračenje ušlo izpod nadzora, zaradi česar so danes ulice indijskih mest preplavljene z berači. Vzrok za to leži v migracijah s podežeja v mesta v upanju, da bodo našli zaposlitev in tudi sami postali del indijske zgodbe o uspehu.

Ena izmed študij je odkrila, da le pet odstotkov beračev na ulicah New Delhija prihaja iz mesta, medtem ko jih je kar polovica iz zveznih držav Utar Pradeš in Bihar, preostali pa iz drugih delov države. Študija je tudi odkrila, da je tretjina beračev invalidov, tretjina pa jih je tudi mlajših od 18 let.

Aktivisti tudi opozarjajo, da so oblasti revščino naredile za zločin in s tem še enkrat več dokazale, da se niso sposobne spoprijeti s perečim vprašanjem brezdomcev, ki životarijo na ulicah in za katere ni utreznih socialnih programov. Toda predstavniki oblasti se branijo, da berače, ki jih prvič zalotijo med prosjačenjem najverjetneje izpustijo, a tiste, ki jih zalotijo znova čaka tudi do tri leta zapora.