Glavni nadzornik urada David Walker je na zaslišanju pred senatnim odborom za zunanje zadeve svoje trditve podkrepil tudi z grafičnimi prikazi. Foto: EPA
Glavni nadzornik urada David Walker je na zaslišanju pred senatnim odborom za zunanje zadeve svoje trditve podkrepil tudi z grafičnimi prikazi. Foto: EPA
Petraeus o številu vojakov

V poročilu neodvisne Kongresne preiskovalne službe Urada za odgovornost vlade (GAO) je zapisano, da je Iračanom uspelo ustanoviti skupne varnostne postaje v Bagdadu, zagotoviti pravice manjšin in ustanoviti odbore v podporo izvajanju varnostnega načrta za Bagdad, spodletelo pa jim je pri preprečevanju nasilja, samostojnem delovanju varnostnih sil in doseganju političnih sporazumov.

Bela hiša, ki je julija objavila, da je iraška vlada uresničila 18 ciljev, je poročilo že zavrnila, njen tiskovni predstavnik Tony Fratto ga je označil za preveč "statičnega" in hkrati poudaril, da je bilo iluzorno pričakovati, da bodo Iračani vse cilje dosegli do septembra.

Cilje je sicer kongres postavil, potem ko je ugodil predsedniku Georgeu Bushu in za Irak odobril dodatnih 30.000 ameriških vojakov.

Petraeus: Namigi o zmanjšanju enot
V Washingtonu pa okoli 11. septembra pričakujejo še eno poročilo o izvajanju Busheve politike, ki ga bosta pripravila poveljnik ameriške vojske v Iraku, general David Petraeus, in ameriški veleposlanik v Iraku, Ryan Crocker. Petraeus je namignil, da bi od marca prihodnje leto lahko priporočil zmanjšanje ameriških enot v Iraku.

Javno mnenje proti Bushu
Nobeno poročilo pa ne bo spremenilo Busheve odločenosti, da v Iraku vztraja do konca svojega mandata leta 2009. Republikanci svojemu predsedniku za zdaj še stojijo ob strani, nasprotno pa je anketa podjetja Harris pokazala, da 61 odstotkov Američanov meni, da je bil Bush preveč navdušen nad vojno, prav tak odstotek pa je tudi prepričan, da pri obvladovanju krize v zadnjih mesecih ni bil uspešen.

Petraeus o številu vojakov