Ahmadinedžad zatrjuje, da so vse iranske jedrske aktivnosti namenjene bogatenju urana v izključno miroljubne namene. Foto: EPA
Ahmadinedžad zatrjuje, da so vse iranske jedrske aktivnosti namenjene bogatenju urana v izključno miroljubne namene. Foto: EPA
Iran izstrelil raketi kratkega dosega

Ob tem je vojska testirala tudi katapult za rakete. Potem ko je Iran ta teden sporočil, da gradi še en objekt za bogatenje urana, in izzval buren odziv kjub vztrajanju, da je njegov jedrski program miroljubne narave, je zdaj z novimi testiranji poskrbel še za dodatno razburjenje mednarodne skupnosti. Iranska elitna revolucionarna garda je sicer napovedala, da bo opravila večdnevne vojaške vaje. Vaje, poimenovane Veliki prerok IV., naj bi pripomogle k "izboljšanju obrambnih sposobnosti Islamske republike", je zapisala vojska.

Iranski predsednik vztraja, da bo v novem objektu v mestu Qom "stopnja bogatenja (urana) do petodstotna", kar po navedbah strokovnjakov ni dovolj za izdelavo jedrskega orožja. Ob tem je tudi napovedal, da je objekt odprt za inšpekcijski pregled strokovnjakov Združenih narodov.

Mednarodna skupnost zaskrbljena
Novica o drugem jedrskem objektu je med svetovnimi voditelji, ki so bili zbrani v New Yorku na zasedanju Generalne skupščine, potem pa še na vrhu G20 v Pittsburghu, povzročila oster odziv. Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je zelo zaskrbljena zaradi gradnje jedrskega objektain da Francija, Velika Britanija in ZDA delijo njeno skrb. Britanski premier Gordon Brawn je Iran obtožil prevare in zatrdil, da je mednarodna skupnost pripravljena uvesti še strožje sankcije proti Teheranu. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je dejal, da je Iran mednarodno skupnost popeljal na nevarno pot. Zaskrbljenost zaradi iranskega razkritja sta izrazili tudi Rusija in Kitajska.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je sporočil, da bi moral Iran dokazati, da je njegov jedrski program miroljubne narave, saj z gradnjo jedrskega objekta krši resolucije Varnostnega sveta, novih sankcij pa ni omenil. IAEA je pozval k takojšnji preiskavi, pri kateri je pripravljena Rusija pomagati "z vsemi razpoložljivimi sredstvi".

Iran izstrelil raketi kratkega dosega