Po štetju glasov se je začelo politično
Po štetju glasov se je začelo politično "kupčkanje", ki mu še ni videti konca. Foto: EPA

Leta 1977 so nizozemski politiki potrebovali 208 dni, da so se dogovorili o sestavi vladne koalicije. (Neslavni) rekord v času, ki ga potrebujejo za sestavo nove vlade po volitvah, so zdaj podrle politične stranke v Iraku.

Potrebni so bili skoraj trije meseci, da so po volitvah 7. marca ter po številnih pritožbah in prizivih potrdili izid volitev. Od takrat se pogovori o sestavi vlade vrtijo v krogu. Niti premierju Nuriju Al Malikiju niti Iljadu Alaviju ni uspelo zbrati dovolj podpore za sestavo koalicije, a nihče ni pripravljen popustiti in drugemu prepustiti vodenja vlade.

Nacionalna zaveza bo predlagala Al Malikija
Iraški politiki bodo potrebovali še nekaj časa, da dosežejo dogovor po marčevskih parlamentarnih volitvah, ki nobeni stranki niso prinesle prepričljive večine.

V petek je šiitska koalicija sporočila, da se je šele zdaj odločila in bo Al Malikija predlagala za ponovnega voditelja vlade. A Nacionalni zvezi, koaliciji Malikijeve Pravne države in Iraške nacionalne zveze radikalnega šiitskega klerika Moktade Al Sadra, primanjkujejo štirje sedeži v parlamentu za večino, potrebno za potrditev vlade. Sekularna koalicija Irakija nekdanjega premierja Alavija, ki je za las dobila volitve, je napovedala, da bo nasprotovala taki potezi.

ZDA skrbi varnost njenih vojakov
Medtem ko se iraški politiki pregovarjajo o delitvi oblasti, ameriško obrambno ministrstvo izraža zaskrbljenost zaradi nastalega položaja in tega, kaj prinaša za ameriške vojake, ki še ostajajo v Iraku. Poveljnik ameriških sil v Bagdadu general Rob Baker je opazil porast nasilja, uperjenega proti ameriškim vojakom.