Simon Coveney. Foto: EPA
Simon Coveney. Foto: EPA

Irski zunanji minister Simon Coveney je ob robu zasedanja sporočil, da se Iran želi vrniti na pogajanja o jedrskem sporazumu, ki potekajo na Dunaju. Iranski zunanji minister Džavad Zarif mu je namreč na medsebojnem srečanju izrazil "zelo jasno namero" po vrnitvi na pogovore.

"To se morda še ne bo zgodilo več tednov, saj nova iranska vlada dokončuje svoj pristop k pogajanjem. Vsekakor pa je minister izrazil zelo jasen namen, da se vrne na pogajanja," je novinarjem povedal Coveney.

Predsednik zasedanja sprejel ženske voditeljice

Predsednik 76. zasedanja GS-a ZN-a in zunanji minister Maldivov Abdula Šahid je ob robu splošne razprave svetovnih voditeljev na sedežu ZN-a v New Yorku sprejel voditeljice držav in Evropske unije. Izrazil je upanje, da se bodo na potekajočem zasedanju lotili vprašanja enakosti spolov in prispevali k izboljšanju pravic žensk in deklet po svetu.

"Spolna enakost je tema, ki je blizu mojemu srcu. Dokler ženskam in dekletom zanikamo pravice, se bom boril zanje. Računam na vašo podporo in mnenja. Upoštevati moramo to, kar smo se naučili do zdaj, in obnoviti zaveze za boj za pravice žensk in deklet," je voditeljicam dejal Šahid. Zavezal se je, da ne bo sodeloval nikjer, kjer ne bo zagotovljena uravnoteženost med spoloma.

Srečanja so se med drugim udeležile predsednica Estonije Kersti Kaljulaid, predsednica Moldavije Maia Sandu, predsednica Tanzanije Samia Suluhu Hassan, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, premierka Bangladeša Šejk Hasina in premierka Barbadosa Mia Amor Mottley.

Pri pripravi srečanja je sodelovala nekdanja veleposlanica Slovenije pri ZN-u Darja Bavdaž Kuret, ki jo je Šahid imenoval na položaj svoje posebne svetovalke.

Pogovori o humanitarni krizi v Jemnu

Ob robu 76. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov je v New Yorku potekal dogodek o razmerah v Jemnu, kjer več kot 21 milijonov prebivalcev potrebuje humanitarno pomoč. Na dogodku je sodeloval tudi državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan, ki je poudaril nujnost povečanja sredstev za pomoč.

Na dogodku v organizaciji Evropske unije, Švedske in Švice je Raščan izrazil zaskrbljenost zaradi vse večjega razkoraka med humanitarnimi potrebami in razpoložljivimi sredstvi. Poudaril je, da je ob nujnem povečanju sredstev naloga mednarodne skupnosti poskrbeti, da humanitarna pomoč doseže najranljivejše prebivalstvo, predvsem otroke in ženske, so sporočili z MZZ-ja.

Prepričan je, da se lahko spor v Jemnu reši samo z vključujočim političnim procesom. Zato je pozval vse strani, da se konstruktivno vključijo v prizadevanja posebnega odposlanca ZN-a za Jemen Hansa Grundberga za politično rešitev akutne krize, ki traja od leta 2015.

Humanitarna kriza v Jemnu ostaja največja na svetu. Več kot 21 milijonov prebivalcev potrebuje humanitarno pomoč, najbolj prizadeti so otroci in ženske, pandemija covida-19 pa je že tako težke razmere še dodatno zaostrila.

Slovenija je sicer od začetka krize v Jemnu zagotovila 520.000 evrov za humanitarno pomoč.

Amir Kan Mutaki želi nagovoriti Generalno skupščino. Foto: EPA
Amir Kan Mutaki želi nagovoriti Generalno skupščino. Foto: EPA

Kdo bo zastopal Afganistan?

Novi afganistanski zunanji minister Amir Kan Mutaki je generalnemu sekretarju Antoniu Guterresu poslal pismo, v katerem je "zahteval sodelovanje" na splošni razpravi voditeljev ob začetku 76. zasedanja Generalne skupščine ZN-a, je sporočil Guterresev tiskovni predstavnik Stephane Dujarric.

Iz pisma z datumom 20. september, kar je dan pred začetkom splošne razprave, ni razvidno, ali želi Mutaki priti v New York ali so želeli talibani poslati vnaprej posneti govor, kot je zaradi pandemije covida-19 storilo več deset voditeljev.

Sorodna novica Guterres: Tu sem, da sprožim alarm, smo na robu prepada

Mutaki je v pismu Guterresu dodal, da dozdajšnji afganistanski veleposlanik pri ZN-u Gulam Isakzaj, ki ga je imenovala vlada predsednika Ašrafa Ganija, ne predstavlja več Afganistana pri ZN-u. Za novega veleposlanika pri Združenih narodih so imenovali tiskovnega predstavnika talibanov Suhaila Šahina, je pojasnil Mutaki.

Pojasnil je še, da je bil nekdanji predsednik Gani odstavljen 15. avgusta, ko je ob talibanskem prevzemu oblasti zbežal iz države. "Države po svetu ga ne priznavajo več za predsednika," piše v pismu, navajajo pri ZN-u.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja je povedal še, da je Guterres 15. septembra prejel tudi pismo dozdajšnjega veleposlanika, ki je vsebovalo sestavo afganistanske delegacije za zasedanje GS-a ZN-a.

Kdaj se bo sešel odbor?

Sekretariat ZN-a je po posvetu z uradom predsednika generalne skupščine pismi poslal pristojnemu odboru, ki ga sestavljajo Rusija, Kitajska, ZDA, Švedska, Južna Afrika, Sierra Leone, Čile, Butan in Bahami. Vendar je vprašanje, ali se bo odbor sešel pred ponedeljkom, ko je predviden konec splošne razprave svetovnih voditeljev.

Odbor je sicer v preteklosti odločanje že prepustil glasovanju v generalni skupščini, je povedal diplomatski vir. Do zdaj sicer talibanske vlade ni priznala še nobena vlada. Zahtevajo, da najprej izpolnijo zaveze na področju človekovih pravic.

Talibani želijo sodelovati na Generalni skupščini ZN-a

Brazilski minister za zdravje pozitiven na testu za novi koronavirus

Na torkovem prvem dnevu zasedanja je generalni sekretar Guterres opozoril, da je "svet na robu prepada in se premika v napačno smer". Prvi je bil na govorniškem odru sicer na vrsti brazilski predsednik Jair Bolsonaro pred ameriškim kolegom Joejem Bidnom.

Sorodna novica Se je necepljeni Bolsonaro izmuznil preverjanju na skupščini Združenih narodov?
Brazilski minister Queiroga in državna maskota za promocijo cepljenja. Foto: EPA
Brazilski minister Queiroga in državna maskota za promocijo cepljenja. Foto: EPA

Bolsonaro je vzbudil veliko pozornosti zaradi svojega cepilnega statusa. V New Yorku je cepljenost pogoj za udeležbo v večini javnega življenja, tudi na konvencijah, in s tem tudi na GS-u ZN-a. Bolsonaro po lastnih navedbah ni cepljen, a se je kljub temu udeležil zasedanja in nastopil kot govorec.

Brazilska delegacija se je medtem že vrnila domov, a ne v polni zasedbi, saj je v ZDA v izolaciji moral ostati minister za zdravje Marcelo Queiroga, ki je bil pozitiven na testiranju na novi koronavirus. Queiroga se je v torek udeležil zasedanja GS-a ZN-a.

Minister je sicer bil cepljen proti covidu-19. Brazilska vlada je sporočila, da se Queiroga, ki je bil na testiranju pozitiven v torek, počuti dobro. "Drugi člani delegacije so bili na testiranju negativni," so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Minister je na Twitterju sporočil, da bo zdravstveno ministrstvo ob spoštovanju vseh zdravstvenih protokolov "nadaljevalo odločen boj proti pandemiji v Braziliji".

Okužbo so sicer potrdili že pri drugem članu brazilske delegacije, odkar je ta prispela v New York.