Iraški vojaki so se izkazali za nemočne v boju proti sunitskim upornikom. Foto: Reuters
Iraški vojaki so se izkazali za nemočne v boju proti sunitskim upornikom. Foto: Reuters
Mosul
Sunitskim skrajnežem so se pridružile še druge iraške sunitske skupine, ki so nezadovoljne z Malikijevo vlado. Foto: Reuters

Po mnenju Malikija taki pozivi mejijo na prevrat proti ustavi in poskusu zaustavitve demokratičnega procesa, medtem ko bi bilo oblikovanje izredne vlade z vključitvijo vseh verskih in etničnih skupin v nasprotju z izidi aprilskih parlamentarnih volitev, na katerih je zmagala njegova koalicija.

ZDA že nekaj časa očitajo Malikiju, ki je na čelu vlade od leta 2006, da je storil premalo za premagovanje sektaških razlik in da favorizira šiitsko večino na račun nekoč vladajoče sunitske manjšine, ki se počuti zapostavljeno in odrinjeno na rob političnega dogajanja, zaradi česar je po ocenah poznavalcev sunitskim skrajnežem tudi uspelo osvojiti znaten del ozemlja na severu Iraka.

Maliki je v svojem tedenskem televizijskem nagovoru pozval vse politične sile k spravi in obljubil, da bo prihodnji teden začel oblikovati vlado.

Posebne enote iraške vojske so uspele pregnati skrajneže iz največje rafinerije v mestu Baidži, ki so jo zasedli v torek. Predtem je bilo v letalskih napadih iraške vojske na položaje skrajnežev v Badžiju ubitih najmanj 16 ljudi.

Ameriški svetovalci že v Iraku
V Bagdad je prispela okoli polovica od 300 ameriških vojaških svetovalcev, ki naj bi pomagali iraškim varnostnim silam v boju s pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država Iraka in Levante (Isil), potem ko so ti zavzeli več mest in se nevarno približali prestolnici.

Washington je od vlade v Bagdadu dobil zagotovila, da bodo imeli ameriški vojaki imuniteto pred iraškim pravosodjem. Ti svetovalci bodo ocenili pripravljenost in kohezivnost iraških sil. Na terenu je že 35 izvidniških misij, ki zbirajo obveščevalne podatke o iraških silah in o sovražniku.

Tiskovni predstavnik Pentagona viceadmiral John Kirby je dejal, da so iz varnostnega kontingenta veleposlaništva v Bagdadu potegnili 40 vojakov, v državo pa jih je prispelo še 90. Delovali bodo v skupnem operacijskem centru z Iračani, vendar morajo najprej najti primerno zgradbo za sedež, jo najeti in opremiti. Še okrog 50 vojakov bo prišlo v naslednjih dneh.

Po navedbah Združenih narodov je bilo med ofenzivo sunitskih skrajnežev ubitih več kot tisoč ljudi.

Nastajanje novega Iraka
Največja skrb ZDA je namenjena ohranitvi celotnega Iraka, saj so ofenzivo skrajnežev izkoristili Kurdi in zavzeli strateško pomembna območja na severu države, vključno z nafto bogato mesto Kirkuk. Vodja iraških Kurdov Masud Barzani je ameriškemu državnemu sekretarju Johnu Kerryju med obiskom Irbila ta teden dejal, da je nastala nova realnost in nastaja nov Irak.

Kurdi predstavljajo 20 odstotkov iraškega prebivalstva, odnosi s prošiitsko Malikijevo vlado v Bagdadu pa so bili polni napetosti, med drugim tudi zaradi samostojne prodaje nafte prek Turčije.