Italija bi lahko gostila dvakrat toliko pribežnikov, kot jih ima trenutno, kažejo uradni podatki. Foto: EPA
Italija bi lahko gostila dvakrat toliko pribežnikov, kot jih ima trenutno, kažejo uradni podatki. Foto: EPA
false
Italijanska skrajna desnica protestira in podpihuje proteste proti priseljencem in beguncem, ki so zatočišče poiskali v Italiji. Foto: EPA

Kot poroča Radio Slovenija, je v Italijo do 17. julija letos namreč prispelo dobrih 82.000 beguncev, le osem odstotkov več kot lani, agencija za zunanje meje EU-ja Frontex pa je še marca napovedovala, da naj bi iz Libije v Evropo letos prispelo od pol milijona do milijon ljudi.

Januarja in februarja letos je bilo za kar 130 odstotkov več prihodov glede na leto prej, a so se razmere kmalu ustalile. Italija tako danes skupno gosti 84.500 ljudi, največ v nastanitvenih centrih na Siciliji, 18 odstotkov, 11 odstotkov v najbogatejši italijanski deželi Lombardiji, 10 pa v Laciju, kjer je tudi glavno mesto Rim.

Fašisti proti pribežnikom
V Rimu so prejšnji teden v četrti na obrobju mesta izbruhnili spopadi med policijo in prebivalci, ki so protestirali proti načrtom občine, da v opuščeni šolski stavbi namestijo 18 pribežnikov.

Proteste so podpihovali predstavniki fašistične organizacije Casa Pound, ki so skupaj s skrajnodesničarsko stranko Severna liga glavni nasprotniki sprejema beguncev, češ da jih je v državi že zdaj preveč.

Več pribežnikov, a tudi večje kapacitete
Podatki pa kažejo ravno nasprotno. Skupaj s številom namestitev, 40 odstotkov več kot lani, je namreč v Italiji skokovito poskočilo tudi število mest, ki jih za 35 evrov, kolikor jih za odraslega begunca namenja država, zagotavljajo zasebne organizacije.

Po uradnih podatkih bi lahko tako Italija glede na kapacitete sprejela skoraj dvakrat toliko ljudi, kot jih gosti v tem trenutku.