V Mehiki so preštevanja trupel nedolžnih že vajeni, a to je prvič, da so si karteli za tarče vzeli uporabnike družabnih omrežij. Foto: Reuters
V Mehiki so preštevanja trupel nedolžnih že vajeni, a to je prvič, da so si karteli za tarče vzeli uporabnike družabnih omrežij. Foto: Reuters
Nasilje je skoncentrirano ob meji z ZDA. Foto: EPA

Žensko so zvezali za vse štiri, ji odstranili drobovje ter jo s tremi globokimi rezi na trebuhu na pol slečeno pustili viseti z mosta v obmejnem mestu Nuevo Laredo. Ob njej je za roke visel okrvavljen moški s tako izmaličeno ramo, da se je videla kost, poroča CNN. Izmaličeni so bili tudi njuni ušesa in prsti.

Sodeč po sporočilih, ki so jih storilci pustili ob truplih, so mlad par v svojih 20. letih ubili, ker sta na nekem družabnem omrežju obsojala dejavnosti nekega mamilarskega kartela. "To se bo zgodilo vsem tistim, ki duhovičite po internetu," je pisalo na enem od sporočil. "Bolje za vas, da ste j****o previdni. Dobil vas bom."
Sporočili sta bili podpisani s črko "Z", zato policija sklepa, da bi lahko šlo za zloglasni kartel Zeta, ki deluje na območju.
Blogerji tarča prvič
Srhljiv prizor je poslal mrazeče sporočilo v času, ko so postale spletne objave najglasnejši glasovi, ki poročajo o nasilju v Mehiki. V nekaterih delih države so grožnje kartelov namreč tradicionalne medije popolnoma utišale in včasih se še lokalne oblasti bojijo spregovoriti.

Mehiške mamilarske tolpe, ki slovijo po svoji krutosti, redno obešajo svoje žrtve z mostov in nadvozov. In blogerjem, ki se posvečajo prav širjenju novic o prekupčevanju, so v preteklosti že grozili. A da so si za tarče izbrali uporabnike takih družabnih omrežij, je prvič.
Preiskovalec Ricardo Mancillas Castillo je povedal, da v svojih štirih letih službovanja v Nuevo Laredu še ni naletel na grožnje proti spletnim uporabnikom. A znaki mučenja (ureznine, odstranjeno drobovje) se ujemajo z vzorcem nasilja kartelov.

"Dovolj!"
Prič zadnjega dejanja ni, izslediti storilce pa je skoraj nemogoče, pravi Mancillas. Tudi 36 ur po odkritju trupel v torek zjutraj ni nihče prišel spraševat po njiju in tako par ostaja neidentificiran. Skoraj nemogoče bo tudi ugotoviti, ali sta žrtvi dejansko kaj objavili na spletu o kartelih, saj ljudje navadno na spletu ne uporabljajo svojih pravih imen.

Kmalu po odkritju trupel so blogi in Twitter zaživeli z zapisi, v katerih se uporabniki hrabrijo, naj ne odnehajo. "Dovolj! Če umolknemo danes, bomo izgubili ves kapital, ki smo si ga pridobili. To je čas, da pokažemo, iz kakšnega testa smo," je zapisal Twitterjev uporabnik @QuestoyQuelotro.