Izrael četrti v vzhodnem delu Jeruzalema, kot je Gilom, ne obravnava za judovske naselbine. Foto: EPA
Izrael četrti v vzhodnem delu Jeruzalema, kot je Gilom, ne obravnava za judovske naselbine. Foto: EPA
Gilo
Palestinci želijo vzhodni Jeruzalem za prestolnico svoje prihodnje države. Foto: EPA

Izraelsko notranje ministrstvo je v torek sporočilo, da je njihov odbor za načrtovanje gradenj odobril načrt za gradnjo 1.100 novih stanovanj v četrti Gilo v vzhodnem delu Jeruzalema, ki so ga Izraelci zasedli v vojni leta 1967 in ga enostransko priključili preostalemu delu Jeruzalema. Predlog za nove gradnje je zdaj na voljo za javno razpravo, in če po 60 dneh ne bo pritožb, se bodo začele zbirati ponudbe za izvajalce gradbenih del.

Do odločitve o gradnji novih domov za judovske naseljence prihaja le nekaj dni, potem ko je palestinski predsednik Mahmud Abas v Združenih narodih zaprosil za priznanje palestinske države in potem ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu izrazil pripravljenost sprejeti načrt bližnjevzhodne četverice (ZN, EU, ZDA in Rusija) za nadaljevanje mirovnih pogajanj, ki naj bi do konca prihodnjega leta vodili v mirovni sporazum.

"Izraelska kolonizacija uničuje možnost za mir"
Pogajanja med Izraelci in Palestinci so zastala lani, ko Izrael ni hotel podaljšati moratorija na gradnjo judovskih naselbin na Zahodnem bregu, ki naj bi predstavljal osrčje prihodnje palestinske države. Abas še vedno vztraja, da mora Izrael ustaviti gradnjo judovskih naselbin kot pogoj za vrnitev Palestincev za pogajalsko mizo. Izrael vzhodnega Jeruzalema nima za judovsko naselbino.

Palestinci v odločitvi za gradnjo novih judovskih naselbin vidijo izraelsko zavrnitev poziva k nadaljevanju izraelsko-palestinskih mirovnih pogajanj. "Izrael je s 1.100 'ne' odgovoril bližnjevzhodni četverici, " je dejal palestinski pogajalec Saeb Erekat in Izrael obtožil, da "s svojimi kolonizatorskimi in okupacijskimi dejanji uničuje možnost dveh držav", palestinske in izraelske druge od drugi.

Razočaranje na vseh straneh
ZDA so izrazile "veliko razočaranje" nad odločitvijo Izraela, ki so jo označile za kontraproduktivno v odnosu do "naših prizadevanj za obnovo neposrednih mirovnih pogajanj med obema stranema". Iz State Departmenta so sporočili, da od obeh strani že dolgo zahtevajo,naj se izogibata dejanj, ki bi lahko omajala zaupanje, še posebej v Jeruzalemu. Vseeno si bodo ZDA še naprej prizadevale za obnovo dialoga.

Zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je obžalovala odločitev Izraela, s katero "ogroža možnost rešitve z dvema državama". Izrazila je mnenje, da mora Izrael načrt o gradnji novih stanovanj v vzhodnem Jeruzalemu opustiti, in ga ob tem spomnila na poziv bližnjevzhodne četverice k vzdržnosti od provokacij.

Zaskrbljeni so tudi v ZN-u. Pomočnik generalnega sekretarja Svetovne organizacije Lynn Pascoe je poudaril , da so sami že večkrat opozorili na nezakonitost gradnje judovskih naselbin, ki so po njegovih besedah v nasprotju z zavezami Izraela do časovnega načrta bližnjevzhodne četverice.