Palestinci so v petek z navudšenjem sprejeli vložitev prošnje po priznanju njihove države. Foto: EPA
Palestinci so v petek z navudšenjem sprejeli vložitev prošnje po priznanju njihove države. Foto: EPA
VS o prošnji Palestincev

Palestinski predsednik Mahmud Abas je prošnjo za članstvo predal generalnemu sekretarju ZN-a Ban Ki Munu v petek pred govorom Generalni skupščini. V skladu z ustanovno listino je ZN-a je Ban prošnjo nato posredoval predsedujočemu VS-ja, libanonskemu veleposlaniku Navafu Salamu, ki je nato v ponedeljek sklical posvetovanje članic VS-ja na to temo.

Abasa je po prihodu iz New Yorka v Ramalo kot junaka pričakalo na tisoče Palestincev. Palestinski predsednik je izrazil pričakovanje, da bo VS v prihodnjih nekaj tednih sprejel odločitev glede prošnje. Zahodni diplomati pričakujejo, da bi se ta proces lahko še bolj zavlekel.

Za "zmago" potrebujejo Palestinci devet glasov podpore v 15-članskem VS-ju, a proti ne sme biti nobena izmed petih stalnih članic, ki imajo pravico veta. ZDA so že napovedale, da bodo vložile veto na palestinsko prošnjo.

V primeru skoraj gotovega ameriškega veta imajo Palestinci v igri rezervni scenarij, po katerem bodo vložili prošnjo za potrditev statusa države opazovalke brez pravice do glasovanja v Generalni skupščini ZN-a.

Nov pritisk na ZDA
K priznanju palestinske države je v ponedeljek pozval tudi savdski zunanji minister princ Saud Al Fajzal. "Kot rezultat nenehne izraelske nepopustljivosti in prekinitve mirovnega procesa Savdska Arabija poziva vse članice ZN-a k priznanju Palestine z mejami izpred 4. junija 1967 z Vzhodnim Jeruzalemom kot prestolnico in k podelitvi polnega članstva v ZN-u," je pisni izjavi dejal Al Fajzal.

Poziv savdskega zunanjega ministra bo še okrepil pritiske na Washington, kjer se je predsednik Barack Obama znašel v precepu, saj je na eni strani v preteklih mesecih izrazil podporo prizadevanjem arabskih ljudstev po demokratičnih spremembah, po drugi strani pa še posebej pod vplivom močnega judovskega lobija v ZDA, ki se mu ne sme zameriti pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto, odreka Palestincem pravico po dolgo želeni neodvisni državi.

VS o prošnji Palestincev