Netanjahu je pozdravil načrt četverice, ni pa se opredelil do časovnice. Foto: EPA
Netanjahu je pozdravil načrt četverice, ni pa se opredelil do časovnice. Foto: EPA

"Če četverica poziva k nadaljevanju neposrednih pogajanj brez predpogojev, je to po mojem mnenju pomembno," je dejal izraelski premier Netanjahu in ob tem povedal, da bo njegova vlada uradno stališče sporočila v prihodnjih dneh. Glede možnosti, da bi se pogajanja končala do konca prihodnjega leta, je bil previden in je ni komentiral.

Naklonjenost predlogu bližnjevzhodne četverice, ki jo sestavljajo ZDA, Evropska unija, Rusija in Združeni narodi, je že izrazil izraelski zunanji minister Avigdor Liberman, ki je prav tako poudaril, da načrt poudarja obnovitev pogajanj brez predpogojev.

Abas že v soboto zavrnil načrt
Palestinski predsednik Mahmud Abas je načrt v soboto med vrnitvijo z zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, kjer je zaprosil za priznanje palestinske države, že zavrnil. Kot je pojasnil, predlog četverice za Palestince ni sprejemljiv, saj ne zahteva ustavitve gradnje judovskih naselbin ali pa pogajanj na osnovi meja Izraela izpred leta 1967, preden je okupiral palestinska ozemlja na Zahodnem bregu in območje Gaze, ki naj bi bila ozemlje prihodnje palestinske države.

Neposredna pogajanja med Izraelom in palestinskimi oblastmi so se prekinila pred letom dni, ko so Palestinci protestno zapustili pogajalsko mizo, saj Izrael ni hotel ustavititi gradnje judovskih naselbin v Gazi in na Zahodnem bregu.

Načrt je orisal natančno časovnico
Bližnjevzhodna četverica je v petkovi izjavi Izrael in Palestince pozvala k pogajanjem "brez odlašanja in brez pogojevanja". Zavzeli so se predvsem za časovnico, da bi trajni mirovni sporazum dosegli do konca prihodnjega leta.

Tako bi imeli predstavniki obeh strani najprej mesec dni časa za pripravljalno srečanje, da se dogovorijo o dnevnem redu in metodah pogajanj, nato naj bi po treh mesecih obe strani podali celovite predloge glede ozemelj in varnosti, potem pa bi morali v naslednjih treh mesecih doseči bistven napredek pri teh vprašanjih.