Livnijeva se je sprijaznila z neuspehom pogajanj in se zavzela za predčasne volitve. Foto: EPA
Livnijeva se je sprijaznila z neuspehom pogajanj in se zavzela za predčasne volitve. Foto: EPA
Eden izmed najtrših orehov v mirovnih pogajanjih je vprašanje Jeruzalema, ki ga hočejo Palestinci videti kot prestolnico prihodnje neodvisne države, Izraelci pa se mu nočejo odpovedati za nobeno ceno. Foto: EPA
Izraelci na poti do volitev

Mandatarka za sestavo nove izraelske vlade in vodja stranke Kadima Cipi Livni je predsednika Šimona Peresa obvestila, da ji ni uspelo sestaviti vladne koalicije in mu zato predlagala razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Peres je napovedal, da se bo posvetoval še z drugimi političnimi voditelji, a je jasno namignil, da se bo odločil za razpis volitev. "Volitve niso tragedija," je bil pomirjujoč po srečanju z Livnijevo.

Livnijeva je povedala, da je storila vse za sestavo vladne koalicije, a so v nekaj tednih pogajanj druge stranke postavljale nemogoče pogoje. "Je cena, ki je nisem pripravljena plačati. Je cena, ki so jo ostali pripravljeni plačati, vendar sama tega nisem pripravljena storiti na račun države in njenih ljudi, samo da bi bila premierka," je dejala Livnijeva.

Pogajanja o koaliciji so dokočno propadla, ko se je sodelovanju v vladi odpovedala skrajna stranka Šas, ki je zahtevala povečanje sredstev za socialo.

Najbolje kaže Likudu
Po predvidevanjih bodo volitve potekale 17. februarja prihodnje leto, javnomnenjske raziskave pa trenutno največ možnosti za zmago pripisujejo desno usmerjeni stranki Likud nekdanjega premierja Benjamina Netanjahuja. V Likudi so že pozdravili morebitne predčasne volitve in napovedali, da bodo zmagali, nato pa sestavili široko vlado narodne enotnosti, ki se bo sposobna spopasti z gospodarsko krizo in varnostnimi grožnjami Irana ter libanonskega gibanja Hezbolah.

Busheva želja ne bo izpolnjena
Čeprav je že nekaj časa skoraj vsem jasno, da do konca leta ne bo dosežen mirovni dogovor s Palestinci, za kar si je ameriški predsednik George Bush "prizadeval" še pred koncem svojega mandata januarja prihodnje leto, pa je to zdaj tudi dokončno jasno, saj preprosto ni možnosti, da bi sredi politične negotovosti Izrael sklenil težka pogajanja s Palestinci, ki do zdaj niso obrodila večjih sadov.

Da možnosti za resna pogajanja ob odločitvi Izraela za razpis volitev ni kaj dosti, je že v soboto poudaril glavni palestinski pogajalec Saeb Erekat, ki pa je vseeno izrazil upanje, da bodo Izraelci ostali na poti mirovnega procesa.

G. V.

Izraelci na poti do volitev