Ankete Delavski stranki Ehuda Baraka (zgoraj) napovedujejo tretje mesto. V ospredju sta nesojena premierka in nekdanji premier, Cipi Livni in Ehud Olmert. Foto: EPA
Ankete Delavski stranki Ehuda Baraka (zgoraj) napovedujejo tretje mesto. V ospredju sta nesojena premierka in nekdanji premier, Cipi Livni in Ehud Olmert. Foto: EPA
Dogovora iz Annapolisa ne bo mogoče uresničiti. Foto: EPA

so se poslanske skupine odločile, da bodo predčasne volitve v Izraelu 10. februarja.

Parlament bo delo končal 11. novembra. Pot predčasnim volitvam je v ponedeljek odprl predsednik države Šimon Peres, ki je po pogovorih s parlamentarnimi strankami obvestil parlament, da je edina možnost sklic volitev. Čeprav je zunanja ministrica Cipi Livni, vodja vladajoče sredinske stranke Kadima, po odstopu Ehuda Olmerta dobila mandat za oblikovanje nove vlade, ji to ni uspelo. Njenih upov je bilo konec, ko se je sodelovanju v vladi odpovedala skrajna stranka Šas.

Dvig podpore Kadimi
Izraelci bi sicer na redne volitve morali leta 2010. Javnomnenjske ankete kažejo, da bi lahko Kadima dobila več glasov volivcev kot desničarska stranka Likud, ki je imela v prejšnjih anketah večjo podporo.

Bushev načrt spodletel
Volitve bodo v znamenju mirovnih pogajanj s Palestinci, saj sta se sprti strani zavezali, da bosta izpolnili načrt s konference v Annapolisu novembra lani, ki predvideva mirovni dogovor do konca letošnjega leta oziroma pred iztekom mandata zdajšnjega ameriškega predsednika Georgea Busha. Zdaj je jasno, da se to ne bo zgodilo.

Dva izraelska ministra, za notranje zadeve Meir Šitrit in za nacionalno infrastrukturo Ben Elizer, sta do izvolitve nove vlade celo pozvala k zamrznitvi mirovnih pogajanj s Palestinci in Sirijo, češ da pogajanja ne morejo potekati v predvolilnem času.

Nerešena vprašanja tudi s Sirijo
Sirija in Izrael sta ob posredovanju Turčije maja letos obnovila mirovna pogajanja, ki se niso premaknila z mrtve točke od januarja leta 2000. Sirija od Izraela zahteva popoln umik z Golanske planote, ki so jo izraelske sile zasedle med arabsko-izraelsko vojno leta 1967. Jeruzalem je dejal, da je umik z Golana mogoč, vztraja pa pri nadzoru nad Galilejskim jezerom ob vznožju planote, kar pa Damask zavrača.

A. P.