Žalovanje matere za ubitim sinom na improviziranem pokopališču v Han Junisu. Foto: Reuters
Žalovanje matere za ubitim sinom na improviziranem pokopališču v Han Junisu. Foto: Reuters

Po Levijevih besedah si izraelske oblasti prizadevajo za izpustitev talcev, podrobnejših informacij pa ni izdal zaradi morebitnega tveganja njihovih življenj.

Levi je dejal, da cilji vojne ostajajo nespremenjeni. "Uničenje Hamasovih vodstvenih in vojaških zmogljivosti v Gazi in vračilo vseh ujetnikov. Ne bo nikakršne prekinitve ognja, ki bi pustila ujetnike v Gazi in Hamas na oblasti."

Izrael naj bi predlagal dvomesečno ustavitev ognja

"Dogajanje v Gazi je izziv za človeštvo"

"Kar se dogaja v Gazi, ni izključno problem Palestincev, temveč izziv za človeštvo in na pravilih temelječ mednarodni red," je v Ljubljani dejal Salah Abdel Šafi, palestinski veleposlanik v Avstriji.

Po Šafijevem mnenju tišina ob nasilju v Gazi pomeni sokrivdo pri zločinu. Pozivi k prekinitvi ognja v Gazi so pozivi k obnovi vseh struktur, ki jih je mednarodna skupnost vzpostavila po drugi svetovni vojni, je poudaril Šafi.

Ob tem je pozdravil prizadevanja Slovenije za rešitev dveh držav in priznanje palestinske države kot tudi pridružitev procesu proti Izraelu na Meddržavnem sodišču (ICJ) v Haagu. Dodal je, da bo Slovenija pomembna sogovornica palestinskih oblasti tudi v prihodnje.

Izrael naj bi sicer predlagal dvomesečno prekinitev ognja v Gazi v zameno za postopno izpustitev vseh talcev. Teh naj bi bilo v Gazi še 136.

Po poročanju ameriškega portala Axios naj bi Izrael predlog o prekinitvi ognja predstavil Egiptu in Katarju, ki posredujeta v pogovorih med njim in palestinskim gibanjem Hamas.
Avtor članka, izraelski novinar Barak Ravid, se pri tem sklicuje na neimenovana uradnika izraelske vlade.

Po poročanju Axiosa predlog Izraela ne vključuje končanja izraelskih napadov na območje Gaze, temveč bi se izraelska vojska umaknila le iz večjih središč na tem območju. Palestinci, ki so po ukazu izraelske vojske zbežali na jug enklave, bi se lahko vrnili na sever.

Izraelski predlog je pred desetimi dnevi odobril vojni kabinet, še poroča Axios.

Hamas je predtem vsako novo izpustitev talcev povezal s koncem vojne.

Dvomesečna prekinitev ognja bi bila najobsežnejša tovrstna ponudba izraelske vlade do zdaj. Hamas je konec novembra lani med enotedensko prekinitvijo ognja izpustil 105 talcev. V zameno je Izrael iz svojih zaporov izpustil 240 palestinskih zapornikov, ki jih je skupaj v izraelskih zaporih sicer več tisoč, med njimi so tudi številni otroci.

Odtlej izraelska vlada ni pokazala večje pripravljenosti za popuščanje v zameno za nadaljnje izpustitve talcev.

Vlada premierja Benjamina Netanjahuja je deležna ostrih kritik, češ da ni storila dovolj za osvoboditev talcev. Konec tedna je v Izraelu protestiralo na tisoče ljudi, ki so vlado pozvali, naj si resneje prizadeva za izpustitev ujetnikov.

Egiptovski in katarski posredniki že več tednov poskušajo doseči dogovor med stranema. Na mizi je tristopenjski načrt, ki ureja postopek izpustitve talcev in prekinitev sovražnosti.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je dejal, da Izrael po vojni ne more imeti pravice do enostranske preprečitve vzpostavitve palestinske države.

"Združeni narodi so večkrat priznali pravico Palestincev do samoodločbe. Nihče ne more dati veta na to," je poudaril na skupni novinarski konferenci z egiptovskim zunanjim ministrom Samehom Šukrijem.

Šukri je medtem opozoril, da "obstaja mednarodni konsenz o potrebi, da se bližnjevzhodno vprašanje razreši na podlagi rešitve dveh držav".

Na zasedanju, s katerim so zaznamovali 20. obletnico uveljavitve pridružitvenega sporazuma, sta pozvala tudi k brezpogojni dobavi humanitarne pomoči v Gazo.

Izrael nadaljuje napade na jugu Gaze

Medtem je izraelska vojska je obkolila mesto Han Junis na jugu Gaze, ki ga napada tudi iz zraka. Narašča število žrtev med civilisti, ki se pred napadi umikajo proti Rafi na skrajnem jugu območja. Napadi potekajo tudi okoli bolnišnice Naser, kjer se širi panika.

Izraelska vojska trdi, da je v bojih v Han Junisu ubila "več deset teroristov". Svoje operacije Izrael upravičuje z domnevno navzočnostjo vojaških poveljnikov Hamasa na tem območju. Tam naj bi tudi skrivali zajete talce, ki jih je Hamas zajel med vdorom v Izrael 7. oktobra lani.

Zaradi stopnjevanja napadov se civilisti umikajo iz Han Junisa, ki so ga izraelske sile sicer ob začetku ofenzive označile za varno območje. V številnih primerih gre tako za begunce s severa Gaze, ki se morajo znova umikati.

Do zdaj je moralo domove zapustiti več kot 1,9 milijona Palestincev oziroma skoraj 90 odstotkov tamkajšnjega prebivalstva.

Poročila iz obleganega Han Junisa opozarjajo na posebej skrb vzbujajoče razmere v bolnišnici Naser, v okolici katere potekajo siloviti spopadi, kar zdravstvenim delavcem onemogoča, da bi pomagali ranjencem.

Palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi trdi, da izraelska vojska napada tudi bolnišnico. "Izraelski tanki močno obstreljujejo zgornja nadstropja dveh stavb v kompleksu bolnišnice Naser, pričakujemo več deset ranjenih," je sporočilo ministrstvo.

Bolnišnična ekipa Zdravnikov brez meja (MSF) je v objavi na omrežju X opisala, da ob okrepljenem obstreljevanju čutijo tresenje tal, med bolniki, zaposlenimi in ljudmi, ki so v bolnišnici poiskali zatočišče, pa se širi panika.

Vsi bolnišnični oddelki so polni, zaradi zaprtih cest pa ni možnosti za evakuacijo, so še zapisali. Izrael je v več kot sto dni trajajočih napadih napadel skupno 30 bolnišnic v okupirani Gazi.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da je bil v izraelskem napadu na njihovo bolnišnico El Amal in sedež v Han Junisu ubit en človek, 12 je ranjenih.

Po navedbah njihovega tiskovnega predstavnika je izraelska vojska streljala tudi na reševalna vozila, ki so se poskušala prebiti do ranjenih Palestincev, poroča izraelski časopis Haarec.

Število potrjenih smrtnih žrtev v Gazi je medtem doseglo 25.490, je danes sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Več kot 60.000 ljudi je ranjenih.

Izraelske sile v okupirani in razdejani Gazi. Foto: Reuters
Izraelske sile v okupirani in razdejani Gazi. Foto: Reuters

Arabske države naj bi pripravljale pobudo za konec vojne

Arabske države naj bi pripravljale pobudo za končanje vojne v Gazi, ki bi začrtala pot k ustanovitvi palestinske države v zameno za normalizacijo odnosov z Izraelom.

Arabske države pripravljajo predlog za čas po končanju vojne v Gazi in določitev poti k sporazumu glede rešitve dveh držav. Glede na predlog Savdska Arabija ponuja priznanje Izraela v zameno za ustanovitev palestinske države, je poročal ameriški časopis Wall Street Journal, ki se sklicuje na arabske predstavnike.

Predlog, ki so ga arabske države Izraelu predložile prek ZDA, je prvi skupni načrt teh držav za končanje vojne v Gazi, ki bi Izraelu ponudil normalizacijo odnosov v zameno za rešitev dveh držav.

Pred izbruhom vojne v Gazi je Savdska Arabija ob posredovanju ZDA že vodila pogovore o morebitni normalizaciji odnosov z Izraelom, ki pa so zaradi vojne zastali.

Izrael, ki zaseda celotno ozemlje historične Palestine, nasprotuje vzpostavitvi palestinske države. Foto: Reuters
Izrael, ki zaseda celotno ozemlje historične Palestine, nasprotuje vzpostavitvi palestinske države. Foto: Reuters

Izrael nasprotuje palestinski državi

Podrobnosti predloga so še v pripravi, vendar pa je po poročanju ameriškega časopisa stališče izraelske vlade do načrta za zdaj odklonilno. Glavna sporna točka predloga naj bi bila ravno ustanovitev palestinske države.

Arabski predstavniki so o načrtu razpravljali z vladami ZDA in evropskih držav. Predlog bi vključeval tudi, da bi se zahodne države strinjale z uradnim priznanjem palestinske države ali podprle to, da bi Palestinci dobili polnopravno članstvo v Združenih narodih, pa je na spletni strani poročal Financial Times.

Poročila o arabskem predlogu se pojavljajo času, ko znova potekajo okrepljena diplomatska prizadevanja za končanje izraelskih napadov na Gazo, medtem ko ZDA in Evropska unija krepijo pritisk na izraelsko stran glede rešitve dveh držav, čemur pa v Tel Avivu nasprotujejo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pred dnevi znova zavrnil možnost ustanovitve samostojne palestinske države po koncu vojne v Gazi, ki je izbruhnila po napadu Hamasa na Izrael oktobra lani, v katerem je bilo ubitih približno 1140 ljudi, v izraelski ofenzivi na Gazo pa je bilo do zdaj ubitih že skoraj 25.300 Palestincev.

Netanjahu vztraja pri tem, da bo Izrael še naprej izvajal varnostni nadzor nad palestinskimi območji. Ta so pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, Gaza pa je poleg tega od leta 2007 tudi pod blokado, ki jo je Izrael po 7. oktobru zaostril v obleganje.

V 24 urah ubitih 24 izraelskih vojakov

V Gazi je bilo v obstreljevanju v ponedeljek ubitih najmanj 21 izraelskih vojakov, je sporočila izraelska vojska. Gre za največ ubitih izraelskih vojakov v enem napadu od začetka kopenske ofenzive v enklavi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Večina vojakov je umrla ob eksploziji protitankovske rakete na jugu območja Gaze, ki je zadela tank in stavbo, ki jo je vojska minirala za rušenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelski mediji so sicer poročali, da so bili vojaki ubiti, ko sta se zrušili stavbi, potem ko so Palestinci na vojake izstrelili protitankovske izstrelke.

Al Džazira poroča, da so bili že predtem ubiti trije izraelski vojaki, tako da je skupno število ubitih v zadnjem dnevu 24.

V zadnjem času se najsrditejši spopadi dogajajo na območju mesta Han Junis na jugu enklave, pri tem pa so bili ubiti tudi številni Palestinci.

Od začetka kopenske ofenzive v Gazi konec oktobra je po navedbah izraelske vojske v spopadih umrlo 209 vojakov, več kot 1200 jih je bilo ranjenih, skupno pa je od začetka vojne 7. oktobra umrlo 545 vojakov.

Medtem je število žrtev v Gazi preseglo 25.000, od tega približno 10.000 otrok, ranjenih je več kot 60.000 ljudi.

V Gazi so izraelske sile ubile tudi približno 10.000 otrok, številni so pohabljeni, vsem primanjkuje hrane in vode. Foto: EPA
V Gazi so izraelske sile ubile tudi približno 10.000 otrok, številni so pohabljeni, vsem primanjkuje hrane in vode. Foto: EPA

Otrokom grozijo trajne posledice pomanjkanja hrane

Posebni poročevalec ZN-a na področju pravice do hrane Michael Fakhri je opozoril, da otroci v Gazi, mlajši od petih let, ne dobivajo dovolj hrane in jim zato grozijo trajne fizične in kognitivne posledice.

"Nikoli še nismo videli, da bi bilo v nekaj tednih 2,2 milijona civilistov prisiljenih v lakoto. Nismo še videli, da se takšna stopnja lakote uporablja kot orožje tako hitro in popolno," je Fakhri dejal za Al Džaziro.

"To ni naključje. Stradanje, kjer koli se zgodi, je vedno posledica političnih odločitev, in tako je tudi v tem primeru," je dodal. Fakhri je opozoril na 16-letno zaporo Gaze, zaradi katere je že pred zadnjo vojno polovici prebivalstva primanjkovalo hrane, 80 odstotkov ljudi pa je bilo odvisnih od pomoči.

Izrael je uničil civilno infrastrukturo, bolnišnice, domove, ceste, po poročilih pa tudi prehranski sistem, je še dejal poročevalec ZN-a.

V knesetu razstavljene artefakti, ukradeni v Gazi

Izraelska vojska je v izraelskem parlamentu kneset razstavila artefakte, ki jih je ukradla v Gazi, poroča Al Džazira.

Direktor izraelske uprave za starine Eli Askozido je na družbenem omrežju Instagram sporočil, da je z njim kontaktirala izraelska vojska in pozvala, naj uprava pregleda skladišče starin v Gazi.

Askozido je objavo medtem izbrisal in zatrdil, da so artefakte v Gazi pregledali in jih pustili tam.

Izrael naj bi predlagal dvomesečno prekinitev spopadov v Gazi