Prizor v begunskem taborišču Bureidž na jugu Gaze po izraelskem napadu. Foto: EPA
Prizor v begunskem taborišču Bureidž na jugu Gaze po izraelskem napadu. Foto: EPA

"Izrael ne bo odstopil od načrtov za uničenje Hamasa, vrnitve vseh talcev in konca varnostnih groženj iz Gaze," je dejala izraelska tiskovna predstavnica Ilana Stein in zavrnila medijska poročila o morebitnih novih dogovorih s Hamasom, v skladu s katerimi bi se spopadi ustavili v zameno za izpustitev talcev.

"Ne bo prekinitve ognja. Doslej so bili premori za humanitarne namene. Hamas je ta dogovor kršil," je povedala Stein v izjavi.

V petek odločitev o začasnih ukrepih

Meddržavno sodišče v Haagu je sporočilo, da bo v petek oznanilo odločitev o južnoafriški prošnji za izdajo začasnih ukrepov za zaustavitev izraelskih napadov na Gazo.

To ne bo končna sodba v primeru tožbe Južne Afrike, ki Izrael obtožuje genocida v Gazi, na katero naj bi bilo treba čakati več let, ampak le odločitev o sprejetju začasnih ukrepov.

Južna Afrika od ICJ-ja zahteva takojšnjo pravno zaščito Palestincev kot začasni ukrep po skrajšanem postopku.

Izrael se je na obtožbe odzval z zgroženostjo in jih zavrnil, ob prvem dnevu javne obravnave tožbe v četrtek pa je Južno Afriko označil za pravno roko palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Tožbo Južne Afrike so kot neutemeljeno zavrnili tudi v ZDA, Nemčiji in Združenem kraljestvu.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že vnaprej sporočil, da se ne bo čutil zavezanega nobeni odločitvi sodišča. "Nihče nas ne bo ustavil - ne Haag, ne os zla in nihče drug," je dejal v začetku meseca.

Hamas odločno zavrnil umik voditeljev kot pogoj za prekinitev vojne

Po predhodnih poročilih naj bi bila Hamas in Izrael blizu dogovora o enomesečnem premirju v vojni, medtem ko je do trajne prekinitve spopadov očitno še daleč, saj je palestinsko gibanje "absolutno" zavračalo izraelsko zahtevo po umiku svojih šestih visokih voditeljev iz Gaze.

Obe strani naj bi se načeloma strinjali, da bi lahko med mesec dni trajajočim premirjem izvedli izmenjavo izraelskih talcev in palestinskih zapornikov, vendar se nista dogovorili o pogojih za trajno prekinitev spopadov.

V pogajanjih, ki potekajo s posredniki, naj bi skušali prepričati palestinsko gibanje, da sprejme enomesečno premirje, v katerem bi izmenjali talce, a naj bi Hamas zahteval močnejša zagotovila, da bo temu sledila trajna prekinitev ognja.

Visoki predstavnik Hamasa Sami Abu Zuhri je v ponedeljek dejal, da so odprti za predloge, vendar še niso sklenili dogovora. "Odprti smo za vse pobude in predloge, vendar mora vsak sporazum temeljiti na prenehanju agresije in končanju okupacije Gaze," je dejal Abu Zuhri.

Kot je še razkril drugi neimenovani visoki predstavnik Hamasa, je eden od izraelskih predlogov za konec vojne umik šestih voditeljev, a so v Hamasu ta predlog "absolutno" zavrnili. Po drugi strani se Izrael noče dogovarjati o koncu vojne, ki ne bi vključeval uničenja Hamasa.

Seznam voditeljev vključuje načrtovalca napada na Izrael 7. oktobra, Mohameda Al Deifa, in vodjo Hamasa v Gazi Jahjo Sinvarja, ki naj bi se skrivala v Hamasovi obsežni mreži predorov pod Gazo.

Izrael naj bi se skušal pogajati po posameznih fazah, Hamas pa si prizadeva za "sveženj dogovorov", v katerem bi se o trajni prekinitvi ognja dogovorili pred izpustom talcev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ta teden ponovil, da bo vojno končal le s "popolno zmago" nad Hamasom, vendar je pod vse večjim pritiskom, tudi pod pritiskom članov svojega vojnega kabineta in družin približno 130 talcev, ki so od vdora Hamasa na jug Izraela še vedno v ujetništvu.

V ponedeljek je izraelska vojska doživela največje izgube v zadnjih treh mesecih, ko je bilo v dveh napadih ubitih 24 vojakov, s čimer se je število izraelskih izgub od začetka kopenske invazije v Gazi povečalo na 220. Foto: Reuters
V ponedeljek je izraelska vojska doživela največje izgube v zadnjih treh mesecih, ko je bilo v dveh napadih ubitih 24 vojakov, s čimer se je število izraelskih izgub od začetka kopenske invazije v Gazi povečalo na 220. Foto: Reuters

Za Netanjahuja posredništvo Katarja "problematično"

Diplomatski pogovori, ki jih od 28. decembra vodijo Katar, ZDA in Egipt, so se v preteklih tednih osredotočali na postopno izpuščanje talcev v zameno za prekinitev ognja, izpustitev palestinskih zapornikov in dostavo humanitarne pomoči Gazi.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Majed Al Ansari je v torek povedal, da je "obema stranema predstavil predloge in z obeh strani prejemamo odgovore, kar je samo po sebi razlog za optimizem".

Tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby je medtem dejal, da se bo pogovorom o izpustitvi talcev in zagotovitvi humanitarnega premora pridružil ameriški odposlanec za Bližnji vzhod Brett McGurk.

Al Džazira poroča, da je Netanjahu na izraelski televiziji med pogovori s sorodniki talcev povedal, da razume mediacijo Katarja v pogovorih kot "problematično". Prav tako je izrazil razočaranje nad ZDA, ker "niso bolj pritisnile na zalivsko državo, ki gosti voditelje Hamasa".

Obisk Izraela je napovedal britanski zunanji minister David Cameron. Obiskal bo tudi Zahodni breg, ki je pod izraelsko vojaško okupacijo, kjer se bo sešel s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, ter konec tedna še Katar in Turčijo.

Cameron naj bi se zavzel za izhod iz vojne, ki bi vključeval izpustitev vseh izraelskih talcev, ki jih v Gazi zadržuje Hamas, in prevzem vodenja območja pod palestinsko samoupravno oblastjo, ki izvaja delni nadzor na manjšem delu Zahodnem bregu, ter prenehanje raketnih napadov z okupiranega območja na Izrael.

Hamas je prevzel odgovornost za raketni napad na 21 izraelskih vojakov. Na sliki sta pripadnika oboroženega krila Hamasa, Brigad Izedin Al Kasam. Foto: Reuters
Hamas je prevzel odgovornost za raketni napad na 21 izraelskih vojakov. Na sliki sta pripadnika oboroženega krila Hamasa, Brigad Izedin Al Kasam. Foto: Reuters

Več kot deset ubitih v napadu v Džabaliji

Al Džazira poroča, da je bilo v izraelskem zračnem napadu na hišo v Džabaliji na severu Gaze ubitih več kot 10 ljudi. Ljudje še iščejo pogrešane sorodnike pod ruševinami. V napadu je bila uničena večnadstropna hiša, ki je pripadala družini Zamil.

Izraelska vojska ukazala evakuacijo 500.000 ljudi

Izraelske sile medtem nadaljujejo bombardiranje mesta Han Junis na južnem delu Gaze. Ponoči so ukazale evakuacijo skoraj 90.000 prebivalcev in 425.000 razseljenih ljudi, ki so bili v mesto prisiljeni pobegniti iz drugih delov Gaze, je povedal Urad ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA).

Humanitarna organizacija Zdravniki brez meja je na omrežju X sporočila, da so "globoko zaskrbljeni za varnost ljudi", ki so ujeti v bolnišnici Naser na jugu Gaze, in opozorili, da bo zaradi izraelskih bombardiranja in bližajočih se spopadov ranjenim civilistom onemogočen dostop do nujne pomoči.

Naser je ena od dveh bolnišnic v južni Gazi, ki še lahko pomagata kritično ranjenim. "Vse je treba zaščititi in jim omogočiti odhod, če si to želijo," so zapisali.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je medtem sporočilo, da je izraelska vojska bolnišnico Naser osamila. Kot so dodali, bolnišnica nujno potrebuje zdravstvene potrebščine, hrano in gorivo. V njej je okoli 400 dializnih bolnikov, ki ne morejo priti do zdravljenja.

Zaradi nezmožnosti dostopa do bolnišnice hude komplikacije grozijo stotinam ranjenih, bolnih in nosečnic, še sporoča ministrstvo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) medtem razmere v Gazi označuje kot katastrofalne. Število zdravstvenih delavcev je padlo na le pet odstotkov. Zaznali so okoli 660 napadov na zdravstvene ustanove, pri čemer jih je polovica na severu Gaze. Opozorili so, da so napadi na zdravstvene ustanove huda kršitev mednarodnega prava.

Po navedbah WHO-ja sedem od 24 bolnišnic na severu Gaze delno deluje, primanjkuje pa jim osebja, zdravil in medicinskih pripomočkov, goriva, čiste vode in hrane. WHO je medtem v torek v bolnišnico Al Šifa dostavil 19.000 litrov goriva in ocenila, da nekatere osnovne laboratorijske in radiološke storitve, kot tudi operacijske sobe, še vedno delujejo.

WHO je pozval k takojšnji prekinitvi izraelskih napadov in odprtju več kot le enega prehoda za dobavo pomoči.

Evakuacija prebivalcev Han Junisa. Zaradi pomanjkanja goriva, posledice izraelskega obleganja, so v Gazi pogoste oslovske vprege. Foto: EPA
Evakuacija prebivalcev Han Junisa. Zaradi pomanjkanja goriva, posledice izraelskega obleganja, so v Gazi pogoste oslovske vprege. Foto: EPA

Tankovski napad na zavetišče ZN-a

Direktor Agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) v Gazi Thomas White je na omrežju X sporočil, da je bilo njihovo zavetišče, kamor je prebegnilo na desetine tisočev ljudi, napadeno.

Dva tankovska izstrelka sta danes zadela taborišče omenjene agencije v mestu Han Junis, v kateri je našlo zatočišče 800 ljudi, je sporočil White in dodal, da je umrlo najmanj devet ljudi, še 75 pa je bilo ranjenih.

Žrtev že najmanj 25.700

Skupno število Palestincev, ki so bili v izraelskih napadih ubiti v Gazi od 7. oktobra, je po najnovejših podatkih ministrstva za zdravje na območju naraslo na 25.700. Nekaj več kot 63.700 ljudi je bilo ranjenih.

Samo v zadnjih 24 urah pa je bilo ubitih najmanj 210 ljudi, poroča Al Džazira.

Mednarodne organizacije: Ustavite dobavo orožja

Šestnajst mednarodnih humanitarnih organizacij in organizacij za človekove pravice je članice Združenih narodov pozvalo k ustavitvi dobave orožja in streliva Izraelu in palestinskim oboroženim skupinam.

"Zaradi izraelskega bombardiranja in obleganja je civilno prebivalstvo prikrajšano za osnovna sredstva za preživetje, Gaza pa postaja neprimerna za bivanje," so v skupni izjavi zapisale mednarodne organizacije in opozorile, da se prebivalstvo na okupiranem območju spopada s humanitarno krizo brez primere.

Po njihovih navedbah so izraelske sile uničile "velik del domov, šol, bolnišnic, zavetišč in begunskih taborišč v Gazi". "Nobena zdravstvena ustanova v enklavi ne deluje v celoti, tiste, ki še vedno lahko delujejo, pa so preobremenjene," so dodale.

Ob tem so opozorile, da tudi po oktobrskem napadu Hamasa na Izrael "oborožene skupine v Gazi še naprej izvajajo raketne napade na naselja v Izraelu". Ob tem so pozvale k takojšnji ustavitvi dobav orožja, zlasti če obstaja nevarnost, da se "uporabi za hude kršitve mednarodnega humanitarnega prava ali prava o človekovih pravicah".

Med podpisniki skupne izjave so med drugim organizacije Amnesty International, Christian Aid, Medecins du Monde, Norwegian People's Aid, Oxfam in Save the Children.

Netanjahu: Premirja ne bo

Erdogan in Raisi: Preprečiti je treba širjenje konflikta

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in iranski kolega Ebrahim Raisi sta se v Ankari strinjala, da je treba preprečiti širitev konflikta v Gazi po Bližnjem vzhodu.

Predsednika sta se strinjala, da je treba zajeziti nasilje v Gazi in okrepiti boj proti terorizmu. "Strinjala sva se tudi, da se je treba izogniti korakom, ki bi še bolj ogrozili varnost in stabilnost naše regije," je na skupni novinarski konferenci dejal Erdogan.

Raisi je medtem izjavil, da so Palestinci v Gazi že zmagali v vojni proti Izraelu, saj se bojujejo že več kot 100 dni. Vse države pa je pozval, naj prekinejo trgovinske odnose z Izraelom.

"Prekinitev političnih in gospodarskih odnosov je zagotovo lahko učinkovito za prisiljevanje sionističnega režima, da preneha vsa grozodejstva," je dodal.

Še pred obiskom Turčije pa je poudaril, da imata državi "skupno stališče glede podpore palestinskemu ljudstvu in uporu zatiranega, a močnega palestinskega ljudstva".

Iranski predsednik je danes prvič obiskal Turčijo od svoje izvolitve leta 2021. Njegov obisk je bil dvakrat prestavljen zaradi vojne v Gazi in bombnega napada v Iranu, za katerega je odgovornost prevzela džihadistična skupina Islamska država in v katerem je v začetku meseca umrlo 89 ljudi.