Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sirska nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice je sprva poročala o najmanj šestih mrtvih v domnevnem izraelskem napadu na štirinadstropno poslopje v Damasku, kjer je potekalo srečanje vodij, ki so blizu Iranu. Pozneje je sporočila, da je bilo v napadu ubitih najmanj deset ljudi, potem ko so pod ruševinami poslopja, ki je bilo v napadu uničeno, našli več trupel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iranska revolucionarna garda je pred tem potrdila, da so bili v "izraelskem napadu z bojnimi letali" v Damasku ubiti štirje njeni vojaški svetovalci, pa tudi pripadniki sirskih sil. Objavili so tudi imena iranskih žrtev.

Iranska tiskovna agencija Mehr, ki se je sklicevala na dobro obveščen, a neimenovan vir, je poročala, da so bili ubiti vodja obveščevalne službe iranske revolucionarne garde za Sirijo in njegov namestnik ter še dva člana garde. Reuters pa navaja, da je po poročanju sirskih in iraških medijev pozneje umrl še peti pripadnik garde, ki je bil v napadu ranjen.

O dopoldanskem izraelskem napadu na stanovanjsko poslopje v četrti Mazeh v sirski prestolnici so poročali tudi sirski mediji, ki so navajali, da se je pri tem dvignil visok oblak dima in da je sirska zračna obramba sestrelila številne rakete.

Kot še poroča Reuters, vso soboto poteka reševanje ljudi, ki so obtičali pod ruševinami, z žerjavom dvigajo betonske plošče z razbitin. Reutersovi viri v skupinah, ki so blizu sirski vladi in Iranu, so povedali, da so večnadstropno stavbo uporabljali iranski svetovalci, ki podpirajo vlado sirskega predsednika Bašarja Al Asada.

Predstavniki iranske revolucionarne straže, ki delujejo v Siriji, so sporočili, da je bilo ubitih tudi nedoločeno število pripadnikov sirske vojske.

Esam Al Amin, vodja bolnišnice Al Movasat v Damasku, je za Reuters povedal, da je njegova bolnišnica po sobotnem napadu sprejela eno truplo in tri ranjene ljudi, med njimi je bila ženska.

Palestinski islamski džihad, palestinska frakcija, ki jo podpira Iran in je prisotna v Siriji in Libanonu, je obsodila zračni napad, vendar je za Reuters povedala, da nihče od njenih članov ni bil ranjen, in zavrnila poročila, da so bili nekateri njeni pripadniki v razstreljeni zgradbi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iran napovedal odgovor na napad

Iran je za napad okrivil Izrael in sporočil, da bo nanj odgovoril. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Teheranu je obsodil "pogoste kršitve sirske suverenosti in ozemeljske celovitosti ter stopnjevanje agresivnih in provokativnih napadov Izraela". "Islamska republika si pridržuje pravico, da odgovori na napad na ustreznem mestu in ob primernem času," je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Izraelska vojska ne komentira napada

Izraelska vojska za AFP napada ni želela komentirati z besedami, da "ne komentira informacij tujih medijev".

Visoki predstavniki iranske revolucionarne garde so v Siriji prisotni od začetka državljanske vojne leta 2011 kot opora režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada v boju proti upornikom.

Današnji napad se je zgodil v soseski Meze na jugozahodu prestolnice, kjer so vojaško letališče, pa tudi sedež ZN-a, veleposlaništva in restavracije.

Prejšnji mesec je bil v izraelskem zračnem napadu na obrobju Damaska ubit višji poveljnik iranske revolucionarne garde.

Napad na iraško vojaško oporišče

Na vojaško oporišče Al Asad na zahodu Iraka, ki ga uporablja ameriška vojska, je bilo v soboto izstreljenih več kot deset raket. Večino jih je zračna obramba sestrelila, dve pa sta zadeli oporišče, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal predstavnik iraške policije.

Reuters je poročal, da je ameriški uradnik, ki je želel ostati anonimen, pojasnil, da je bilo ameriško osebje ob napadu lažje poškodovano, pripadnik iraških varnostnih sil pa je bil huje ranjen. Prva poročila so kazala na to, da so oporišče zadeli balistični izstrelki, vendar je pustil odprto možnost, da so jo zadele rakete.

Dva varnostna vira v Iraku in en vladni vir so povedali, da je oporišče zadelo več raket, izstreljenih iz notranjosti Iraka. Drug ameriški uradnik pa je dejal, da so napad izvedli iraški skrajneži.