Izjave izraelskih vojakov so za zdaj v nasprotju z uradnim stališčem Izraela - da nad Palestinci niso izvajali nasilja. Foto: EPA
Izjave izraelskih vojakov so za zdaj v nasprotju z uradnim stališčem Izraela - da nad Palestinci niso izvajali nasilja. Foto: EPA
Izraelski vojaki priznali zločine

"Večkrat se je zgodilo, da so civilista poslali naprej, vojak pa je stopal za njim in na njegovo ramo prislonil puškino cev," je priznal neimenovani vojak. Prav tako naj bi dobili povelje, da začnejo streljati brez vprašanj, "tudi če je temno in tarče ne poznamo ali je ne vidimo". Pri tem ni bilo pomembno, ali je žrtev otrok, ženska ali starejši občan.

Kot je za BBC pojasnil eden izmed vojakov, so nadrejeni izraelskim vojakom dejali, da je njihovo življenje neprecenljivo. "V položaju ali rešiti civilista ali vojaka je bil odgovor jasen - vojaka."


Slednje je za Televizijo Slovenija potrdil 10-letni deček, ki je bil priča umora lastnega očeta: "Oče je stopal proti vojakom. Imel je dvignjene roke, v njih pa je držal potni list in osebno izkaznico, a so ga vseeno ustrelili. Potem so izza vrat streljali še na nas. Vsi smo bili ranjeni: moj mlajši brat, jaz in mama."

Izraelske oblasti zanikale obtožbe
Izraelske oblasti so že zanikale kršitev vojnih zakonov in obtožbe vojakov razglasile za "natolcevanja". Ravnanja tako Izraelskih vojakov kot palestinskega Hamasa med 22-dnevnim obleganjem Gaze, v katerem je umrlo 1.400 Palestincev, od tega sta bili dve tretjini civilistov, je že obsodila organizacija Amnesty International.

Obtožbe 14 nabornikov in 12 rezervnih vojakov so sledeče:

- civiliste so uporabljali kot živi ščit, ti so hodili pred vojaki, ko so ti vstopali v zgradbe,
- veliko domov in zgradb so porušili iz varnostnih ukrepov, da bi si zagotovili preglednejše območje za streljanje,
- večina vojakov je bila agresivnih in nediscipliniranih,
- vojaki so streljali v cisterne z vodo, ker jim je bilo dolgčas,
- izvajali so vandalizem nad lastnino Palestincev,
- fosforjeve bombe so nepremišljeno uporabljali tudi na območju, kjer so bili civilisti,
- veliko vojakov priznava, da so imeli zelo malo neposrednega stika s palestinsko vojsko.
Izraelski vojaki priznali zločine