Okoli 1,5 milijona prebivalcev Gaze je tri tedne doživljalo izraelsko obstreljevanje. Foto: EPA
Okoli 1,5 milijona prebivalcev Gaze je tri tedne doživljalo izraelsko obstreljevanje. Foto: EPA
Gaza
Ofenziva na Gazo je povzročila ogromno gmotno škodo. Foto: EPA

Štiričlanska ekipa pod vodstovm južnoafriškega pravnika Richarda Goldstona naj bi v Gazo prispela 1. junija. Ker Izrael kljub številnim prošnjam Goldstona za vize in dovoljenja za vstop ni odgovoril, bodo preiskovalci v Gazo vstopilo prek mejnega prehoda Rafa iz Egipta.

Ekipa želi javna zaslišanja
Goldstone je izrazil željo, da bi obiskal Gazo in jug Izraela ter tam imel javna zaslišanja o tem, ali so se med ofenzivo, ki jo je decembra na območje Gaze sprožil Izrael in končal januarja letos, dogajali vojni zločini. Skupina ZN-a namerava med prvim obiskom, ki naj bi se končal naslednjo soboto, srečati z žrtvami in pričami domnevnih kršitev, nevladnimi organizacijami in agencijami ZN-a.

Palestinska skupina za človekove pravice trdi, da je med ofenzivo na območju pod nadzorom Hamasa umrlo 1.417 ljudi, med njimi 926 civilistov. Izrael je med boji, ki jih je sprožil, da bi ustavil Hamasovo obstreljevanje judovske države, izgubil 10 vojakov in tri civiliste.

Pozivi h kredibilni preiskavi
Mednarodne skupine za človekove pravice so po koncu ofenzive pozivale h kredibilni in neodvisni preiskavi obnašanja izraelskih sil v Gazi, ki so uničile nekatera poseljena območja v Gazi. Na Izrael so že med ofenzivo leteli očitki, da rakete, s katerimi obstreljuje Gazo, vsebujejo beli fosfor, ki lahko povzroči hude opekline.

Izrael: Z maškarado nima smisla sodelovati
Preiskovalno ekipo je z resolucijo v Gazo napotil Svet ZN-a za človekove pravice. "Ta odbor so podučili, naj Izrael v vsakem primeru spozna za krivega, zato s tako maškarado nima smisla sodelovati," je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo in dodalo, da mandat ekipi nalaga le preiskavo domnevnih izraelskih kršitev, medtem ko naj bi ignorirala ravnanje Hamasa.

Izrael trdi, da je notranja preiskava njegovih oboroženih sil pretekli mesec pokazala, da ni dokazov o resnih kršitvah njegovih enot.

T. V.