Spopadi še kar trajajo, saj nobena stran ne želi podpisati vdaje. Foto: Reuters
Spopadi še kar trajajo, saj nobena stran ne želi podpisati vdaje. Foto: Reuters
Slonokoščena obala
V državi primanjkuje vode, hrane in zdravil. Foto: Reuters

Francozi so sporočili, da je med njihovim vojaki in pripadniki dozdajšnjega predsednika Laurenta Gbagboja, ki se še ne želi vdati, izbruhnilo streljanje. Veleposlanika Okamuro Jošifumija so rešili s helikopterji, predtem pa so v stavbo veleposlaništva vdrli neznani oboroženi moški, ki jih je sam poimenoval "koristoljubni plačanci".

Potem ko so ga prepeljali v francosko vojaško oporišče južno od Abidžana, je razložil, da je skupina zadrževala njega in druge uslužbence pet ur in da je v hiši "veliko krvi". Pozneje so ugotovili, da so iz stavbe izginili štirje uslužbenci, varnostnik in vrtnar.

Francija trdi, da se je za posredovanje odločila po prošnji Japonske in Združenih narodov.

Francija ima v Slonokoščeni obali okoli 8.000 svojih vojakov, to število je po nedavnih nemirih nekoliko povečala. Francoska vojska je v državi skupaj z mirovnimi pripadniki Združenih narodov navzoča od izbruha državljanske vojne pred desetletjem.

Še ena napeta noč
Sile novoizvoljenega predsednika Alassana Ouattaraja sicer še vedno oblegajo Gbagbojevo rezidenco, streljanje je bilo slišati tudi ponoči. Gbagbo trdi, da ga želijo Ouattarajeve sile ubiti, te pa vztrajajo, da imajo jasna navodila, da ga morajo prijeti živega. Gbagbo, ki kljub porazu na novembrskih predsedniških volitvah ne želi odstopiti, trdi, da se ne skriva v bunkerju. "Nahajam se v rezidenci, v rezidenci, v kateri mora biti predsednik republike," je dejal. Zanikal je tudi, da bi se vdal in dodal, da se je le pogajal o premirju.

Banke zaprte že dva meseca
Zaradi večtedenskih spopadov se iz dneva v dan zaostruje tudi humanitarna katastrofa v državi. Zaradi spopadov na ulicah Abidžana se večina izmed štirih milijonov prebivalcev v strahu raje zadržuje v hišah. Ker so glavne banke zaprte že dve meseca, ljudem primanjkuje zalog, denarja pa tudi nimajo, da bi odšli v trgovine. Združeni narodi opozarjajo, da se vse več domačinov odloča za beg v sosednjo Liberijo.