Od izbruha po novembrskih volitvah je bilo ubitih več kot 1.500 ljudi, na tisoče pa jih je zapustilo svoje domove. Foto: EPA
Od izbruha po novembrskih volitvah je bilo ubitih več kot 1.500 ljudi, na tisoče pa jih je zapustilo svoje domove. Foto: EPA
Gbagbo tik pred predajo

Iz Abidžana, največjega mesta v državi, prihajajo poročila, da so sile mednarodno priznanega predsednika Ouattaraja, ki je zmagal na lanskih predsedniških volitvah, zasedle poslopje kljubovalnega nekdanjega voditelja Gbagboja, ki se kljub mednarodno priznanim izidom novembrskih volitev ni hotel odreči predsedniškemu položaju.

Francoski premier Francois Fillon je sporočil, da sta se dva generala Slonokoščene obale pogajata o pogojih predaje Gbagboja, ki naj bi vključevali njegovo priznanje Ouattaraja za predsednika in varnost zanj ter njegove sorodnike. ZN je zanikal nekatera poročanja, da se je Gbagbo že predal. Predstavnik svetone organizacije je sporočil, da je zaprosil za zaščito Združenih narodov.

V ponedeljek je francoski predsednik Nicolas Sarkozy odobril sodelovanje francoskih sil v operaciji ZN-a in v skupni helikopterski akciji so napadli Gbagbojeve sile v Abidžanu. Tarča obstreljevanja so bili rezidenca Gbagobja in vojaški položaji njegovih sil.

Francija se je za sodelovanje v operaciji odločila po prošnji generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna. Namen operacije je "nevtralizirati težko orožje", ki ga Gbagbojeve sile uporabljajo proti civilistom.

Hitra ofenziva s severa
Sile Ouattaraja so prejšnji teden začele vojaško ofenzivo in z njihovih oporišč na severu države je v gospodarsko prestolnico na jugu prišlo več tisoč vojakov, ki so v ponedeljek sprožili "zadnji napad". Njihov poveljnik Issiaka "Wattao" Ouattara je povedal, da je prišlo 4.000 borcev, potem ko je v mestu že bilo 5.000 njihovih mož.

Potem, ko je Gbagboja zapustilo več visokih vojaških častnikov, je bilo pričakovati prevlado sil Outtaraja, vendar pa so se sile nekdanjega predsednika do zdaj uspešno upirale napadom nasprotnikov. Ključno je bilo nato posredovanje sil Francije in ZN-a, ki ima v državi 9.000 pripadnikov mirovnih sil.

Francija ima v svoji nekdanji koloniji 1.500 vojakov, ki so v preteklih dneh zasedli letališče v Abidžanu.

Gbagbo tik pred predajo