Otroc so ob naravnih katastrofah najbolj ogroženi in pomoči potrebni, opozarja Unicef. Foto: Reuters
Otroc so ob naravnih katastrofah najbolj ogroženi in pomoči potrebni, opozarja Unicef. Foto: Reuters
Haiti po potresu
Že sicer obubožani Haiti je prizadela ena najhujših naravnih katastrof. Foto: Reuters
Haiti, pomoč
Pomoč na Haiti prihaja prepočasi. Foto: Reuters
Reševanje na Haitiju

15.821 evrov, svojo pomoč pa bodo osredotočili na najbolj prizadete - otroke.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je potres na Haitiju in njegove posledice označil za najhujšo humanitarno katastrofo v zgodovini. Ker je Haiti država, kjer skoraj polovico prebivalstva predstavljajo mlajši od 18 let, mora mednarodna skupnost posebno pozornost nameniti otrokom, ki so v tovrstnih katastrofah najbolj ranljivi. MMC se je ob tem pogovarjal s predstavnico slovenskega Unicefa Mašo Simič.

Tudi na Unicefu ste pripravili akcijo zbiranja pomoči za prizadete v potresu na Haitiju. Koliko sredstev ste že zbrali s pomočjo te akcije?
Unicef Slovenija je že dan po potresu začel akcijo zbiranja sredstev za nujno pomoč otrokom in družinam, ki jih je prizadel katastrofalni potres na Haitiju. S tem se je vključil v svetovno akcijo zbiranja sredstev in glede na to, da otroci predstavljajo skoraj polovico prebivalstva Haitija, ima Unicef še posebej pomembno vlogo. Do danes smo za nujno pomoč otrokom in njihovim družinam na Haitiju zbrali 15.821 evrov (669 darovalcev). Večji del donacij pričakujemo v prihodnjih dneh, ko bo 260.000 gospodinjstev in podjetij prejelo naša pisma z naprosilom za pomoč.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je dejal, da gre na Haitiju za najhujšo humanitarno katastrofo v zgodovini. Praktično vse svetovne države in mednarodne organizacije so že ponudile svojo pomoč, a kaj se bo s Haitijem zgodilo po tem, ko bo pomoč usahnila in bo država ostala prepuščena sama sebi?
Združeni narodi so svetovno javnost pozvali, da bi potrebovali 652 milijonov dolarjev za nujno pomoč Haitiju v naslednjih šestih mesecih, ki jih bodo namenili za obnovo države. Vendar pa bo dejanska obnova trajala veliko dlje, težko pa bi ocenila, koliko časa bo to trajalo.

Sredstva za prizadete v potresu zbirajo tudi slovenske dobrodelne organizacije, in sicer:

RDEČI KRIŽ:
TRR: 03100-1111122296,
sklic: 937041,
s pripisom: "Potres Haiti".
Zbrana sredstva bo Rdeči križ Slovenije posredoval Mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca.

UNICEF:
Račun: 02085-0017741956
Ime: UNICEF Slovenija
Naslov: Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Namen: Pomoč žrtvam potresa na Haitiju

KARITAS:
TRR: 02140-0015556761,
namen: Haiti
sklic: 8400.

Haiti velja za državo otrok, saj je skoraj polovica populacije mlajša od 18 let. Kakšne posledice lahko taka katastrofa pusti na otrocih in kako se bodo spoprijemali z njenimi posledicami?
Unicef ima na Haitiju, kjer biva tako veliko otrok, še posebno vlogo. Zagotovili bomo psihosocialno pomoč otrokom, ki so doživeli travmatično izkušnjo, ter še posebej tistim, ki so v potresu izgubili starše. Prav tako bo Unicef vzpostavil začasne šole in tako omogočil čimprejšnje nadaljevanje pouka. Dolgoletne izkušnje ob naravnih nesrečah so namreč pokazale, da je čimprejšnja vrnitev otrok k pouku eden najpomembnejših ukrepov nujne pomoči. Izobraževanje je odločilnega pomena za prihodnost otrok, poleg tega pa šolanje otrokom vzbuja občutek normalnega življenjskega ritma, ki je ključen za njihovo psihološko zdravje. V kriznih razmerah pa so še posebej ranljivi mlajši otroci, saj je prav razvoj otroka v zgodnjem otroštvu edinstvenega pomena za njegov nadaljni razvoj in prihodnost.

Na potresnem območju primanjkuje pitne vode in hrane, kanalizacija ne deluje, grozi pa tudi izbruh nalezljivih bolezni. Kako bo Unicef v teh razmerah pomagal zaščititi otroke, ki so najbolj ranljivi in potrebujejo pomoč?
Dejstvo je, da so otroci najbolj ogroženi ob pojavu naravnih katastrof. Zaradi pomanjkanja čiste vode in ustreznih sanitarnih naprav, zavetišč (ki so po navadi prenatrpana) ter hrane je njihovo zdravje najbolj ogroženo, dodatno pa ga ogroža nevarnost izbruha bolezni. Pomanjkanje hrane lahko vodi v podhranjenost ali dodatno izčrpanost otrok. Na prizadetem območju prebivalci najbolj potrebujejo vodo, hrano, sanitarije, zdravstveno oskrbo, zavetišča in ponovno vzpostavitev komunikacijskih povezav s svetom. Unicef otrokom in njihovim družinam že zagotavlja pitno vodo, posode za vodo, oralno rehidracijsko sol proti dehidraciji, tablete za prečiščevanje vode, terapevtsko hrano, medicinske pripomočke, šotore, ponjave, zdravila ... V sodelovanju s partnerskimi organizacijami bomo skušali znova vzpostaviti zdravstveno oskrbo in zagotoviti dostavo hrane.

Reševanje na Haitiju