Južnokorejski predsednik Li je državljane nagovoril v televizijskem prenosu in napovedal, da bo potopitev ladje predal Združenim narodom. Foto: EPA
Južnokorejski predsednik Li je državljane nagovoril v televizijskem prenosu in napovedal, da bo potopitev ladje predal Združenim narodom. Foto: EPA
Torpedo
Strokovnjaki so ugotovili, da se ostanki torpeda, ki naj bi potopil ladjo in ki so jih našli, popolnoma ujemajo z vrsto torpeda, ki jih Severna Koreja ponuja za izvoz. Foto: EPA

Južnokorejski predsednik Li Mjung Bak je v televizijskem govoru državljanom dejal, da morajo tisti, ki so izvedli napad na južnokorejsko ladjo in pri tem ubili 46 ljudi, odgovarjati za svoja dejanja. Dejal je, da Južni Korejci pozabljajo, da si mejo delijo z državo, ki podpihuje vojno, in obljubil, da bo Seul potopitev ladje, za katero je v skladu z njihovim poročilom odgovorna Severna Koreja, predložil v obravnavo Varnostnemu svetu Združenih narodov.

V ostrem nagovoru je predsednik Li napovedal še, da bodo zaostrili boj proti severnokorejskemu jedrskemu programu, ob tem pa za zdaj ni napovedal vojaških ukrepov, saj "cilj Južne Koreje ni vojaški spopad", je pa pojasnil, da bi lahko Seul uporabil svojo pravico do obrambe, če bi jih severna soseda napadla.

Upanja za dobre sosedske odnose ni več
BBC-jev dopisnik iz Seula John Sudworth je povedal, da so južnokorejski ukrepi najstrožji, kar so lahko, brez uporabe oboroženih sil. Ob tem je poudaril, da je predsednik Li enkrat za vselej potegnil črto pod bolj optimističnimi odnosi med sosedama in izničil upanje po naraščajoči medsebojni pomočji in trgovini med državama.

Severna Koreja se je odzvala na grožnje svoje južne sosede in zagrozila, da bo začela obstreljevati severnokorejske cilje in da bo sprejela ostre ukrepe, če bo Seul še stopnjeval napetosti.

Bela hiša podpira ukrepe Južne Koreje
Iz Bele hiše so sporočili, da so južnokorejski ukrepi, s katerimi naj bi kaznovali Severno Korejo upravičeni, in da se lahko Seul zanaša na popolno podporo ZDA. Ob tem je Bela hiša Severno Korejo pozvala, naj preneha ponavljati svoje grožnje in naj ustavi bojevito obnašanje ter naj se opraviči za napad na južno sosedo, povedali pa so še, da je predsednik Barack Obama že naročil predstavnikom vojske, naj se uskladijo z Južno Korejo, kako se bodo ubranili pred morebitnimi novimi napadi.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, ki se mudi na obisku na Kitajskem, je povedala, da mora Pjongjang odgovarjati za svoj napad na južnokorejsko ladjo, in kitajske oblasti pozvala, naj sodelujejo z ZDA pri ukrepih proti Severni Koreji. Kitajska je edina severnokorejska zaveznica, do zdaj pa se še ni izrekla o incidentu, ki še zaostruje že tako slabe odnose med sosedama.

Severna Koreja zavrača poročilo strokovnjakov
Odnosi med sosedama so se zaostrili teden dni po tem, ko je skupina strokovnjakov ugotovila, da je torpedo, ki je 26. marca potopil južnokorejsko ladjo, kjer je umrlo 46 ljudi, izstrelila manjša severnokorejska podmornica. Strokovnjaki iz ZDA, Velike Britanije, Avstralije in Švedske so v poročilu zapisali, da ni nobene druge verjetne razlage dogodka, saj naj bi se ostanki torpeda, ki so jih našli, popolnoma ujemali z vrsto torpeda, ki jih Severna Koreja ponuja za izvoz. Severna Koreja je svoje dokaze o vpletenosti takoj zavrnila in napovedala povračilne ukrepe.