Palinova se je nedavno odpravila na turnejo po ameriških mestih, s čimer je zbudila govorice, da resno razmišlja o predsedniški kandidaturi. Foto: EPA
Palinova se je nedavno odpravila na turnejo po ameriških mestih, s čimer je zbudila govorice, da resno razmišlja o predsedniški kandidaturi. Foto: EPA

Predstavniki oblasti so šest škatel natiskanih pisem izročili medijskim organizacijam, ki so si prizadevale za vpogled v pošto vse od trenutka, ko se je Palinova avgusta leta 2008 nenadoma znašla v ospredju zanimanja medijev. Takrat jo je za republikansko podpredsedniško kandidatko izbral John McCain - spomnimo, dvojec je nato izgubil volitve proti demokratskemu paru Barack Obama-Joe Biden.

Mediji bodo zdaj lahko pregledali elektronsko pošto, poslano z njenega uradnega guvernerskega naslova, prav tako pa z dveh zasebnih računov na Yahooju, ki jih je prav tako uporabljala za nekatere poslovne pogovore, kar je šlo njenim kritikom močno v nos. V ZDA vlada napeto pričakovanje, kaj bodo dokumenti razkrili, zato se je pred guvernersko stavbo v glavnem mestu Aljaske, Juneauju, zbrala množica novinarjev.

Iskalnik njenih pisem
Časopisni hiši New York Times in Washington Post sta že sporočili, da bosta njena sporočila prekopirali in objavili na svojih spletnih straneh, televizijska mreža MSNBC pa želi na spletu uporabnikom ponuditi kar celotno bazo sporočil Palinove, po kateri bo mogoče brskati po različnih kriterijih.

Kljub temu pa ne bodo na dan prišle vse skrivnosti političarke, saj je odvetnikom uspelo zadržati okoli 2.400 strani, ki naj bi vsebovale zaupne informacije. Tudi za dokumente, ki so na voljo, ni znano, kaj vsebujejo in kako pomembni bi utegnili biti.

Delala preveč "po domače"?
Elektronska pisma se nanašajo na obdobje, ko se je takrat 46-letna Palinova leta 2007 zavihtela na guvernerski stolček, pa do septembra prihodnje leto. V tem obdobju so jo tudi preiskovali zaradi obtožb, da je kot guvernerka izkoristila in zlorabila svoj položaj, da bi se lahko maščevala nekemu vojaku, ki je bil takrat poročen z njeno sestro. Njeni kritiki so tudi prepričani, da bodo pisma razkrila, da je brez oklevanja javna sredstva porabljala tako, da je imela od njih osebne koristi, in si privoščila mnogo neprofesionalnih in neuglednih potez, ki niso sodila k njenemu položaju. "Veliko je improvizirala, delala po svoje in nepremišljeno," trdi nekdanji njen podpornik Andree McLeod.

Na prošnjo televizije NBC je lani že prišlo na dan tudi okoli 3.000 elektronskih sporočil, ki jih je napisal njen mož Todd. Pokazala so, da je bil izjemno pomembna in vplivna osebnost, ki trdno stoji za svojo ženo. Palinova se je na objavo njenih pisem odzvala z negodovanjem: "Menim, da so obrnili že vsak predal v našem gospodinjstvu, ki ga je možno obrniti in pregledati. Ni nam ostalo prav nič zasebnosti."

Kaj zdaj?
Palinova je kot guvernerka odstopila julija leta 2009, na sredini svojega prvega mandata, in nato postala komentatorka televizije Fox News ter posnela resničnostno serijo o svojem družinskem življenju na Aljaski. Zdaj mnogi ugibajo, ali se bo odločila za vstop v bitko za republikansko predsedniško nominacijo.