Posledice ruskega napada v Lvovu. Foto: Reuters
Posledice ruskega napada v Lvovu. Foto: Reuters

"V letu 2024 bo sovražnik občutil ves srd domače izdelave orožja," je dejal, ob tem pa razkril, da bodo ukrajinski zahodni partnerji Kijevu dostavili bojna letala F-16. "Naši piloti že obvladajo letala F-16 in jih bomo zagotovo videli na našem nebu. Tako da bodo lahko naši sovražniki zagotovo videli, kaj pomeni naš pravi srd."

Besedo "vojna" je v 20-minutnem nagovoru omenil 14-krat.

Svojo novoletno poslanico pa je podal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je pohvalil svojo vojsko, a brez eksplicitne omembe vojne, ki sicer poteka že skoraj dve leti.

Putin je ruske vojake označil za "junake na prvi bojni liniji boja za resnico", omenil je tudi gospodarska vprašanja, ki so za številne Ruse ključna tema, leto 2024 pa razglasil za leto družine.

Kasneje je na obisku v vojaški bolnišnici v Moskvi in po več dneh zračnih napadov na obeh straneh obljubil, da bodo ruske sile okrepile napade na Ukrajino. Kot je napovedal, bo vojska še naprej ciljala ukrajinske vojaške tarče. Ob tem je sobotni ukrajinski zračni napad na rusko obmejno mesto Belgorod, v katerem je bilo ubitih 25 ljudi, označil za "namerni napad na civiliste".

Zelenski je pred dnevi obiskal obmejno mesto Avdijivka. Foto: Reuters
Zelenski je pred dnevi obiskal obmejno mesto Avdijivka. Foto: Reuters

Putin je v pogovoru z ranjenimi ruskimi vojaki zatrdil, da se vojna nagiba na rusko stran in dejal, da si želi, da bi se vojna končala hitro, a zgolj pod ruskimi pogoji. Kot je še dejal, so zahodni podporniki Ukrajine največja ovira do konca konflikta, a da se njihova retorika počasi spreminja, saj da so se začeli zavedati, da ne "morejo uničiti Rusije".

Kijev: Ukrajina sestrelila ruske brezpilotne letalnike

Medtem pa so ukrajinske zračne sile sporočile, da je ruska vojska tik pred vstopom v novo leto sprožila rekordno število napadov z brezpilotnimi letalniki, a da so jih uspešno sestrelili 87 izmed 90. Nadaljuje se tudi medsebojno obstreljevanje.

V obstreljevanju Donecka, prestolnice ene od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija leta 2022 enostransko priključila, so bili ubiti štirje ljudje, še 13 je ranjenih, je prek Telegrama sporočil proruski voditelj Denis Pušilin.

V novih napadih z brezpilotniki na ukrajinsko pristaniško mesto Odesa pa je bil ubit najmanj en človek, več ljudi je ranjenih, pa je sporočil tamkajšnji guverner Oleg Kiper.

Ruske sile so po navedbah različnih ukrajinskih virov ponoči napadle tudi regije Lvov, Mikolajiv, Dnipropetrovsk, Herson, Zaporožje in Harkov, od koder pa poročajo zgolj o gmotni škodi. Po podatkih ukrajinskega vojnega letalstva je zračna obramba sestrelila rekordnih 87 od skupno 90 letalnikov tipa šahed. Ruske sile so v napadih uporabile še najmanj osem raket, na svoji spletni strani navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Vojna v Ukrajini se je v zadnjih dneh leta 2023 znova zaostrila, potem ko je Kijev v soboto v odgovor na enega najsilovitejših ruskih napadov ciljal Belgorod.

Zelenski napovedal močnejšo ofenzivo