Južnih Korejcev ne bi več smeli imeti za rojake, je Vrhovni ljudski skupščini sporočil Kim Džong Un. Foto: AP
Južnih Korejcev ne bi več smeli imeti za rojake, je Vrhovni ljudski skupščini sporočil Kim Džong Un. Foto: AP

Kim Džong Un je v govoru Vrhovni ljudski skupščini pozval k spremembi ustave, s katero bi Južno Korejo oklicali kot "prvo sovražnico", in opozoril: "Nočemo vojne, a se je ne bomo izogibali," je sporočila severnokorejska državna agencija KCNA.

V govoru je še sporočil, da bi Severna Koreja v primeru vojne morala načrtovati "popolno okupacijo, podreditev in osvojitev" Južne Koreje. Južnih Korejcev ne bi smeli več imenovati za svoje rojake, je sporočil Kim in pozval k prekinitvi vse komunikacije med državama in uničenju vseh spomenikov spravi v Pjongjangu.

Kim je tudi dejal, da Severna Koreja ne bo priznala pomorske meje med državama.

Severnokorejski voditelj opušča desetletja trajajoča prizadevanja za mirno združitev, utemeljena na občutku narodne enovitosti, ki si jo delita obe Koreji. Za naraščajoče napetosti v regiji je okrivil Južno Korejo in ZDA, sklicujoč se na skupne vojaške vaje ter tristransko vojaško sodelovanje z Japonsko, kar spreminja korejski polotok v nevarno območje povečanega vojaškega tveganja, je sporočila KCNA.

Prekinitev stikov z Južno Korejo

Obiskovalci južnokorejskega razgledišča v mestu Paju gledajo na severnokorejsko stran. Foto: AP
Obiskovalci južnokorejskega razgledišča v mestu Paju gledajo na severnokorejsko stran. Foto: AP

KCNA je sporočila, da je severnokorejski parlament ukinil tri ključne državne organizacije, ki sodelujejo z Južno Korejo.

"Nacionalni odbor za mirno združitev države, Nacionalni urad za gospodarsko sodelovanje in Mednarodna uprava za turizem, ki so bili orodja za dialog med severom in jugom, pogajanja in sodelovanje, so ukinjeni," je v izjavi za javnost sporočila Vrhovna ljudska skupščina in dodala, da bo Pjongjang sprejel "praktične ukrepe" za uveljavitev te odločitve.

Nacionalni odbor za mirno združitev države je bil glavna državna agencija, ki je od ustanovitve leta 1961 urejala meddržavne zadeve. Nacionalni urad za gospodarsko sodelovanje in Mednarodna uprava za turizem Gora Kumgang sta bili pred dvema desetletjema ustanovljeni med kratkim obdobjem sprave za upravljanje gospodarskih in turističnih projektov med Korejama.

Kim Džong Un je tudi ukazal odstranitev simbolov korejske združitve, da bi "iz naše narodne zgodovine popolnoma izločili pojme, kot so 'združitev', 'sprava' in 'rojaki'". Zahteval je tudi odstranitev mejnih železniških odsekov, je poročal Associated Press.

Južna Koreja vztraja pri svoji vojaški pripravljenosti

Južnokorejski predsednik Yoon Suk Yeol je na sestanku kabineta izjavil, da Kimove izjave kažejo na "protinarodnostni in protizgodovinski" značaj vlade v Pjongjangu. Yoon je dodal, da bo Južna Koreja vztrajala pri svoji obrambni pripravljenosti in bo v primeru provokacij ostro reagirala.

Lim Eul-Chul, profesor severnokorejskih študij na univerzi v Kyungnamu v Južni Koreji, je dejal, da je bil Kimov govor usmerjen k ohranjanju notranje enotnosti in doseganju gospodarskih in vojaških ciljev, medtem ko se ZDA ukvarjajo z ostalimi krizami na svetu.

Won Gon Park z Ženske univerze Ewha v Seulu pravi, da se Kim počuti ogroženega zaradi okrepljenih protijedrskih ukrepov Južne koreje in ZDA, namestitve ameriških enot na korejskem polotoku in vojaškega sodelovanja z Japonsko: "Njegovi vse bolj sovražni nastopi kažejo, da je izgubil premoč v medkorejskih odnosih."

Severna Koreja spleta nove diplomatske povezave

Severnokorejska zunanja ministrica Choe Son Hui na obisku pri ruskem zunanjem ministru Sergeju Lavrovu. Foto: AP
Severnokorejska zunanja ministrica Choe Son Hui na obisku pri ruskem zunanjem ministru Sergeju Lavrovu. Foto: AP

Associated Press navaja, da želi Kim po mnenju strokovnjakov omejiti diplomatsko vlogo Južne Koreje pri regionalnih varnostnih vprašanjih. Severnokorejski voditelj tako želi sporočiti, da se glede jedrskega spora, ki se je poglobil zaradi njegovega naraščajočega jedrskega programa in nesoglasij glede strogih sankcij, želi neposredno dogovarjati z ZDA.

Prekinitev stikov z Južno Korejo prihaja v času, ko skuša Kim Džong Un izboljšati svoje diplomatske odnose z Rusijo v poskusu, da bi ušel diplomatiski izolaciji in se pridružil skupni fronti proti Washingtonu.