Kim Džong Un ni prvi voditelj, proti kateremu so ZDA uvedle sankcije. Foto: Reuters
Kim Džong Un ni prvi voditelj, proti kateremu so ZDA uvedle sankcije. Foto: Reuters

Dejanje ZDA pomeni "najhujše sovražno dejanje" in "razglasitev vojne proti Severni Koreji", je v izjavi zapisalo severnokorejsko zunanje ministrstvo.

Na to izjavo se je že odzvalo ameriško zunanje ministrstvo. "Severno Korejo znova pozivamo, naj se izogiba dejanjem in retoriki, ki le še večajo napetost v regiji," je dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva John Kirby.

Ameriško finančno ministrstvo je Kima zaradi kršenja človekovih pravic v četrtek prvič uvrstilo na seznam posameznikov, za katere veljajo finančne sankcije. Uvrstitev po mnenju Washingtona pomeni tudi potrditev tega, da je Severna Koreja med "najbolj represivnimi državami na svetu".

Poleg njega so na seznam uvrstili še deset drugih visokih severnokorejskih uradnikov. Ukrepi vključujejo zamrznitev premoženja, ki ga imajo ljudje na seznamu v ZDA, pa tudi prepoved poslovanja ameriških državljanov s temi ljudmi.

Nove sankcije se uvajajo hkrati z objavo poročila ameriškega zunanjega ministrstva glede zlorab v Severni Koreji. Po tem poročilu je v Severni Koreji med 80.000 in 120.000 zapornikov v zaporih, kjer so mučenje, spolni napadi in usmrtitve rutinski.

A nove sankcije verjetno ne bodo prisilile Kima v spremembo delovanja, priznava predstavnik zunanjega ministrstva John Kirby. To po njegovih besedah ne pomeni, da sankcije niso prava odločitev. ZDA so sicer že uvedle sankcije proti drugim voditeljem, tudi proti sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu in nekdanjem voditelju Libije Moamerju Gadafiju.