V nasilnem zatiranju protestov v Siriji je umrlo že več kot 2.700 ljudi. Foto: EPA
V nasilnem zatiranju protestov v Siriji je umrlo že več kot 2.700 ljudi. Foto: EPA

Resolucijo so v končni različici močno omilili, da bi se skušali izogniti vetom, med drugim so izpustili neposredno referenco o sankcijah proti Damasku, poroča BBC.
Devet od 15 držav članic, vključno z ZDA, je glasovalo za resolucijo. Brazilija, JAR, Libanon in Indija so se od glasovanja vzdržali. Moskva in Peking pa sta menila, da osnutek ne vsebuje nobene odločbe proti zunanjemu vojaškemu posredovanju v Siriji.

Ruski veleposlanik v ZN-u je tako dejal, da bi bil sklep VS-ja ZN-a "posredovanje", ki bi lahko poslalo napačno sporočilo mednarodni skupnosti, poroča CNN. "Razumem, da so moji evropski kolegi razburjeni, ker niso dosegli resolucije, za katero so si prizadevali," je povedal Vitalij Čurkin novinarjem po glasovanju. "Nekateri pretirano hitro izrekajo svoje sodbe glede nelegitminosti voditeljev v Siriji."

"Agresiven jezik proti moji državi"
Washington pa je nad izidom glasovanja "ogorčen".

Če bi bila resolucija sprejeta, bi tako pozvali Sirijo, naj preneha zatirati svoje državljane.

"Neprecedenčni, agresivni jezik, h kateremu so se zatekli nekateri veleposlaniki, ko so govorili proti moji državi, proti političnim voditeljem moje države, so olajšali mojo nalogo danes," je povedal Bašar Džaafari, sirski veleposlanik v ZN-u. "Ta agresivni diskurz razkriva predsodke določenih zahodnih držav proti političnemu vodstvu moje države."

Od začetka nasilnega zatiranja protestov v Siriji marca je bilo ubitih že več kot 2.700 ljudi, ugotavljajo v ZN-u.

Vlada sirskega predsednika Bašarja A Asada trdi, da vpeljuje reforme in se pogovarja s člani opozicije. Za vstajo krivi oborožene tolpe.