Novi župan Londona je Britancem najbolj znan kot nekdanji voditelj komičnega televizijskega kviza. Foto: EPA
Novi župan Londona je Britancem najbolj znan kot nekdanji voditelj komičnega televizijskega kviza. Foto: EPA
Ken Livingstone
Livingstone je eden redkih politikov, ki je priznal svojo istospolno usmerjenost. London je vodil osem let. Foto: EPA

Javnomnenjske ankete pred volitvami so napovedovale tesen izid, a kandidat konservativcev Johnson je s 53 odstotki prejetih glasov kar prepričljivo opravil z dozdajšnjim laburističnim županom Livingstonom, za katerega je glasovalo 47 londonskih volivcev.

V svojem zmagovalnem govoru je Johnson pohvalil delo svojega predhodnika, ga označil za imenitnega javnega uslužbenca in celo izrazil pripravljenost, da mu podeli vlogo v novi mestni administraciji. "Pustil si pečat v županski pisarni. Pridobil si ji državni sloves in ko je bilo mesto napadeno 7. julija 2005, si govoril v imenu Londona," ni skoparil s pohvalami na račun Livingstona.

Johnson je obljubil, da bo med svojim županovanjem vse napore usmeril v boj proti kriminalu, reševanje prometnih težav, pri čemer bo spodbujal vožnjo s kolesi, širjenje zelenih površin, zagotavljanje cenovno dostopnih stanovanj in predvsem s koristno uporabo davkoplačevalskega denarja.

Težki časi za Browna in laburiste
Na tokratnih lokalnih volitvah so laburisti dosegli najhujši poraz v zadnjih 40 letih, saj so na nacionalni ravni dosegli šele tretje mesto. Projekcija BBC-ja je pokazala, da so konservativci osvojili 44 odstotkov volilnega telesa, na drugem mestu pa jim sledijo liberalni demokrati s 25 odstotki, medtem ko so laburisti dosegli le 24 odstotkov.

Premier Gordon Brown je vodenje laburistov in vlade pred letom dni prevzel od Tonyja Blaira in v prvih mesecih svojega vladanja užival kar visoko javno podporo, vsekakor pa višjo, kot jo je imel Blair v zadnjih letih na čelu vlade.

Po dobrem začetku so se stvari za Browna in njegovo stranko začele obračati lani jeseni, ko se ni odločil razpisati predčasnih parlamentarnih volitev, v zadnjih mesecih pa je podpora samo še padala. Glavni vzrok za to so predvsem gospodarska kriza zaradi težav na svetovnih finančnih trgih, hude pomanjkljivosti v državni upravi in po mnenju mnogih tudi težave s podobo v javnosti.

Analitiki opozarjajo, da bo moral Brown resno prevetriti strategijo laburistov, če hočejo zmagati na parlamentarnih volitvah čez dve leti.

G. V.