Kruljac se je zaradi suma korupcije znašel v primežu preiskave. Foto: www.morh.hr
Kruljac se je zaradi suma korupcije znašel v primežu preiskave. Foto: www.morh.hr

"Lahko potrdimo, da je bil general Mladen Kruljac prijet in da poteka kriminalistična preiskava," je sporočila tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Aleksandra Ljuba. Poleg Kruljca je bilo prijetih še nekaj ljudi, med njimi visoki častniki hrvaške vojske in uslužbenci obrambnega ministrstva.

Med prijetimi je tudi Ivan Rimac, ki je znan kot največji posamezni kupec delnic splitskega nogometnega kluba Hajduk.

Ker je preiskava v pristojnosti Urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok), predstavnica notranjega ministrstva ni želela razkriti drugih podrobnosti.

Uradno ni bilo pojasnjeno, česa je osumljen Kruljac, po poročanju hrvaških medijev pa ga sumijo malverzacij s stavbnimi zemljišči.

Hrvaški Večernji list piše, da generalu grozi nečasten odpust iz vojske, če bo preiskovalni sodnik v Osijeku odredil mesec pripora, kar bi verjetno pomenilo tudi konec njegove kariere. Za poveljnika kopenskih sil je bil imenovan leta 2007, potem ko je štiri leta opravljal delo vršilca dolžnosti. Na oba položaja ga je imenoval nekdanji predsednik Stipe Mesić.

Napredovanja in odlikovanja kljub incidentom
Gre za kontroverznega generala, ki je znan po agresivnih in nasilnih izpadih v rodnem Slavonskem Brodu, kjer se še spominjajo strelskega obračuna, v katerem sta bila smrtno ranjena njegova tesna prijatelja. Zadnji incident se je zgodil pred dvema letoma, ko je bil udeležen v pretepu v nekem zagrebškem klubu.

Svetovalec premierke Jadranke Kosor za varnost Vlatko Cvrtila je dejal, da prijetje tako visokega predstavnika vojske poraja vprašanja, kako je mogoče, da je bil tako dolgo tako kontroverzen človek sploh na tako visokem položaju, ki je četrti najvišji v vojaški hierarhiji po načelniku generalštaba in njegovih dveh namestnikih.

Čeprav je bil zaradi svojih dejanj v časopisih gost rubrike črna kronika in se je pisalo, da je vodja najmočnejšega klana v Slavonskem Brodu, je napredoval in bil tudi večkrat odlikovan.