Stražarji ne le da ne pomagajo šibkim zapornikom, temveč celo delijo kondome kriminalcem, trdijo aktivisti v svojih pismih. Foto: EPA
Stražarji ne le da ne pomagajo šibkim zapornikom, temveč celo delijo kondome kriminalcem, trdijo aktivisti v svojih pismih. Foto: EPA
Iran
Številne aktiviste, ki so bili zajeti med povolilnimi protesti leta 2009, so v zaporih mučili in niso bili deležni poštenega sojenja. Foto: Reuters

Pretihotapljena dramatična pisma zaprtih aktivistov kažejo, da oblasti v najbolj razvpitih zaporih v Iranu množična posilstva uporabljajo kot orožje oziroma obliko kazni. Mehdi Mahmudian, član Iranske fronte sodelovanja, reformistične politične stranke, je eden tistih zapornikov, ki jim je uspelo pretihotapiti pisma, ki razkrivajo dogajanje v iranskih zaporih in množičnost posilstev v njih.

Mahmudian je bil aretiran med protesti po spornih predsedniških volitvah leta 2009, na katerih je znova slavil Mahmud Ahmadinedžad, ker je z novinarji govoril o režimski represiji, in je trenutno v zaporu Rajaešahr v mestu Karaj, približno 20 kilometrov zahodno od prestolnice Teheran.

Posilstvo nekaj vsakdanjega
"V različnih celicah znotraj zapora je posilstvo postalo nekaj vsakdanjega in sprejemljivega," je zapisal v pismu, objavljenem na strani Kaleme.com, uradni spletni strani opozicijskega voditelja Mira Hoseina Musavija. Mahmudian v pismih, objavljenih na različnih opozicijskih spletnih straneh, piše, da politične zapornike zapirajo skupaj z najnevarnejšimi kriminalci, kot so morilci in nekdanjimi člani oboroženih tolp.

Šestindvajset znanih političnih aktivistov, ki so zaprti od volitev pred dvema letoma, so v pismu uradnemu telesu za nadzor nad zapori vladno ministrstvo za obveščevalne dejavnosti in revolucionarno gardo obtožili, da zapornike mučita z nezakonitimi taktikami, ki vključujejo spolne napade.

Kondome delijo stražarji
Družinski člani zaprtih aktivistov se pritožujejo, da stražarjem v zaporih ne uspe zaščititi zapornikov pred posilstvi ali spolnimi napadi. "Kriminalce nenehno videvajo s kondomi v rokah, ko lovijo svoje žrtve," je povedal družinski član enega izmed zaprtih aktivistov za spletno stran Džaras, ki jo vodijo opozicijski aktivisti. "Če zapornik ni dovolj močan ali če ga ne zaščitijo stražarji, ga zagotovo posilijo. Stražarji ignorirajo tiste s kondomi, saj so jim jih dali oni," je še dodal.

Amnesty International, ki je zaznal posilstva v iranskih zaporih in se pogovarjal z žrtvami za svoje lansko poročilo, je Iran pozval, naj sproži preiskavo o najnovejših trditvah.

Posiljen sedemkrat - v eni noči
Mahmudian, ki so ga zaradi njegovih pisem, ko so ta prišla v javnost, zaprli v samico, med drugim piše, da so mladega zapornika posilili sedemkrat – v eni sami noči. "V zaporu tiste z lepimi obrazi, ki se ne morejo braniti ali ne morejo podkupiti drugih, da bi jih branili, vsako noč na silo odvlečejo v različne celice. Dogaja se celo, da imajo tisti, ki so izpostavljeni posilstvom, svoje lastnike, ki služijo denar s tem, da jih dajejo v najem drugim, sčasoma pa jih prodajo," piše.

Žrtve posilstev v Iranu o tem, kaj se jim je zgodilo, po navadi molčijo, da bi zaščitili čast svoje družine, a v času, ko se novinarji v Iranu deležni številnih omejitev, so ta pisma postala eden redkih virov o tem, kaj se v zaporih dogaja z zaprtimi aktivisti.

Iran trditve ignorira, v preteklosti pa je že zanikal namigovanja o posilstvih v zaporih.