Južni Sudan nestrpno pričakuje referendum o svoji samostojnosti. Foto: EPA
Južni Sudan nestrpno pričakuje referendum o svoji samostojnosti. Foto: EPA
Tomo Križnar in Klemen Mihelič
Križnar je pred nekaj tedni v Darfur odnesel novo pošiljko majhnih kamer. Foto: EPA
Okrogla miza o Sudanu

Humanitarni aktivist Tomo Križnar je prepričan, da se nastanka nove države ne bo dalo preprečiti, a največja bojazen je, da bo to pomenilo izbruh vojne med severom in jugom Sudana, zato je pozval mednarodno skupnost, da prepreči vojno.

Pojasnil je, da si v Sudanu stojijo nasproti Arabci na severu, ki bodo z izgubo juga izgubili tudi nafto, in prebivalci južnega dela, ki so se od podpisa mirovnega sporazuma leta 2005 pripravljali na referendum in tudi na vojno.

Arabce na severu po besedah Križnarja podpirajo Kitajci, medtem ko jug Sudana podpirajo Američani, obe strani pa se bosta po njegovem mnenju stepli "na hrbtih črnih sužnjev". To ne bo svetovna vojna med Kitajsko in Ameriko, ampak bodo zanjo uporabili najcenejše vojake, je prepričan slovenski aktivist.

"Sever in jug ubrala pragmatično pot"
Delov novinar in dopisnik s kriznih žarišč Boštjan Videmšek, ki se odpravlja v Sudan, je po začetnem pesimizmu v zadnjih nekaj tednih postal bolj optimističen, saj se zdi, da sta se sever in jug odločila za neko gospodarsko pragmatično pot.

Jug namreč ne vztraja več tako odločno pri tem, da bi se nafta delila na polovico, saj se zaveda, da nujno potrebuje sever, kjer so vse rafinerije in naftni terminali v pristanišču Port Sudan. Sever po drugi strani za nadaljevanje gospodarskega čudeža, ki mu ga je treba priznati, potrebuje jug, pravi Videmšek.

Vojno-naftna ekonomija, ki bolj ali manj poganja svet, ima svoj najbolj občuten mikrokozmos prav v Sudanu in logično bi bilo pomisliti, da sledi nova vojna, a Videmšek pojasnjue, da so vse močnejši signali, da bo dosežen dogovor med severom in jugom, zato bo nekaj časa veljal status quo, po katerem se glede nafte praktično ne bo nič spremenilo.

Videmšek se ne strinja s Križnarjem, da Kitajska podpira sever, Amerika pa jug. To je veljalo pred desetimi leti in že dolgo ni več tako. "Kitajska se ne ozira na sever in jug, Kitajska jemlje vse s široko odprtimi rokami in zaprtimi očmi," je še povedal in dodal, da Kitajska v celoti obvladuje naftno industrijo v Sudanu, ki je le ena izmed velikih kitajskih zgodb.

Sogovorniki so se strinjali, da bi bila lahko zaradi pozornosti medijev in mednarodne skupnosti, ki bo po referendumu usmerjena v odnose med severnim in južnim Sudanom, žrtev zahodna pokrajina Darfur. Tam v zadnjih časih znova potekajo številni spopadi, ki za seboj puščajo žrtve, o katerih pa svetovni mediji ne poročajo.

Okrogla miza o Sudanu