Lavrov se je v četrtek udeležil pogovorov v Ženevi. Foto: Reuters
Lavrov se je v četrtek udeležil pogovorov v Ženevi. Foto: Reuters
Slavjansk
Vladna poslopja v Slavjansku so v rokah proruskih aktivistov. Foto: Reuters

V sobotnem napadu na nadzorno točko pri mestu Slavjansk, ki so jo upravljali proruski aktivisti, so bili ubiti najmanj trije ljudje.

Pred nadzorno točko so se pripeljali napadalci in začeli streljati na aktiviste, ki naj ne bi bili oboroženi. Moskva trdi, da so v ozadju ukrajinski civilisti, medtem ko oblasti v Kijevu zatrjujejo, da je šlo za spopad med "skupinama civilistov".

V četrtek so Ukrajina, Rusija, ZDA in Evropska unija na pogovorih v Ženevi dosegle dogovor, v katerem so pozvale k takojšnjemu končanju nasilja v Ukrajini in k razorožitvi vseh nezakonito oboroženih skupin. V skladu z dogovorom bi morali proruski aktivisti tudi zapustiti vladna poslopja v več mestih na vzhodu Ukrajine, ki so jih zasedli v preteklih tednih.

Lavrov je na novinarski konferenci dejal, da je bilo streljanje pri Slavjansku zločin, ki kaže na to, da Kijev nima namena obvladati skrajnežev.

"Oblasti ne naredijo ničesar, niti s prstom ne mignejo, da bi se spopadle s to globoko notranjo krizo v Ukrajini," je dejal in dodal, da ukrajinske oblasti niso preprečile nezakonitih protestov na trgih v Kijevu. "To je absolutno nesprejemljivo," je zatrdil.

"ZDA naj poskrbijo za oblasti v Kijevu"
Ruski zunanji minister se je obregnil tudi ob ZDA in jih opozoril, naj pred postavljanjem ultimatov Rusiji in grožnjami s sankcijami raje prevzamejo odgovornost za "tiste, ki so jim pomagali prevzeti oblast".

Lavrov je še opozoril, da bodo vsi poskusi osamitve Rusije propadli, saj je gre za veliko in neodvisno velesilo, ki ve, kaj hoče.

V Slavjansku je noč po strelskem obračunu minila mirno. Samooklicani župan Vjačeslav Ponomarev je uvedel policijsko uro, ki velja med polnočjo in 6. uro zjutraj.

Vladna poslopja v mestu še vedno nadzorujejo proruski aktivisti, ki so celo prosili Rusijo, naj pošlje mirovne sile, ki bi prebivalstvo zaščitile pred ukrajinskimi nacionalisti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil zakonske spremembe, s katerimi bodo rusko govoreči prebivalci v nekdanjih sovjetskih republikah lažje prišli do ruskega državljanstva.