Adam Lanza je trpel za duševnimi motnjami. Foto: Reuters
Adam Lanza je trpel za duševnimi motnjami. Foto: Reuters
Preiskovalci so v poročilu prvič objavili tudi fotografije Adamove sobe. Foto: Reuters
Šolo Sandy Hook so po tragediji porušili. Foto: EPA
Pokol je po ZDA močno odmeval, a kljub vsemu ni pripeljal do strožje zakonodaje. Foto: EPA

Pokol 14. decembra 2012 je v ZDA močno odmeval in prinesel nekaj političnega goriva za zaostritev orožarske zakonodaje na zvezni ravni, a kongres ni bil sposoben sprejeti nobenega pravega ukrepa, ker je strah pred orožarskim lobijem med politiki premočan.
Connecticut je sicer zaostril zakonodajo, Newtown pa se je zavil v molk in žalovanje za pobitimi. Šolo Sandy Hook so povsem zravnali z zemljo.

V ponedeljek je bil na 48 straneh objavljen manjši del poročila o policijski preiskavi, ki ne daje odgovora na vprašanje, zakaj se je zgodil pokol. Lanza je doma ubil mamo Nancy Lanza s puško, ki jo je pustil doma, nato odšel do šole s polavtomatsko puško in kupom drugega orožja, prerešetal in razbil steklena vrata in v manj kot petih minutah izstrelil 154 nabojev. Vse skupaj naj bi izvedel premišljeno, po pokolu pa se je ustrelil s pištolo.

Adam Lanza je živel z mamo po njeni ločitvi od očeta. Finančno sta bila dobro preskrbljena, fant je imel duševne motnje, vendar je mama skrbela zanj in celo skupaj z njim hodila na strelišče. Bila je ena tistih Američanov oziroma Američank, ki verjamejo, da je pravica do posedovanja orožja sveta. Doma ga je imela veliko. Dovolj za morilski pohod sina, ki se je začel z njeno smrtjo.

Zakaj?
Preiskava je pokazala, da je bil Lanza, ki je pri svojem primeru deloval sam, "obseden" s pokolom na srednji šoli Columbine iz leta 1999, ki sta ga izvedla dva najstnika. A čeprav so Lanzov primer zaključili, motiva za njegovo grozljivo dejanje še vedno niso našli.
"Spoznal se je na orožje in imel dostop do njega, ob tem pa je gojil obsesijo z množičnimi pokoli, še posebej s streljanjem na srednji šoli Columbine v Coloradu aprila leta 1999,"
so zapisali v poročilu.

"Najbolj očitno vprašanje, ki ostaja neodgovorjeno, je, zakaj je strelec ubil 27 ljudi, vključno z 20 otroki. Žal morda na to vprašanje ne bomo nikdar našli gotovega odgovora." Ob tem so zapisali, da je imel Lanza "velike duševne težave", da pa ni znano, koliko je to vplivalo na njegovo dejanje. Tožilec Stephen Sedensky je še dodal, da Lanza pred tem ni "kazal nobenih agresivnih ali ogrožajočih nagnjenj".

Odnos z materjo
Nekateri, ko so storilca poznali, so povedali, da je imel piker smisel za humor in da je imel rad naravo, nekateri so se spominjali, da je bil Lanza v šoli pogosto ustrahovan, spet drugi - vključno z njegovimi učitelji - pa niso opazili ničesar takega.

V Lanzovi sobi, v katero ni spuščal nikogar, so našli tabelo s podatki o množičnih pokolih, dva posnetka samomora s strelnim orožjem in fotokopije člankov o pokolih šolarjev, od katerih so najstarejši segali v leto 1891.

Med ugotovitvami preiskave je tudi ta, da je bila Nancy Lanza zaskrbljena, ker njen sin zadnje tri mesece ni stopil iz hiše, z njo pa je komuniciral samo prek elektronske pošte, čeprav sta živela skupaj. Mu je pa nameravala za božič za darilo kupiti pištolo.
Adam je kot osnovnošolec napisal zgodbico, v kateri glavni lik ubije svojo mamo, v zgodbi pa so bili elementi nasilja, uperjeni tudi proti otrokom. Na dan pokola je neka Teksašanka obvestila policijo v Connecticutu, da se je dan prej njen sin med igranjem videoigre pogovarjal z nekom, ki mu je povedal, da bo streljanje na šoli.