"Libanonsko električno omrežje se je ob 12. uri popolnoma ustavilo in nič ne kaže, da bi se lahko znova zagnalo do ponedeljka ali še pozneje," je dejal vladni uradnik.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Državno elektropodjetje je v izjavi potrdilo, da so danes ustavili termoelektrarno Zahrani, potem ko so v petek ustavili elektrarno Deir Ammar. Zaprtje elektrarn, ki zagotavljata 40 odstotkov električne energije v državi, je "neposredno vplivalo na stabilnost električnega omrežja in privedlo do njegove ustavitve, pri čemer ni možnosti, da bi se v kratkem obnovilo", so zapisali v izjavi. Kot so pojasnili, bodo skušali uporabiti naftne zaloge vojske, da bi začasno zagnali elektrarni, a za to bo potrebno nekaj časa. Vojska je privolila, da bo elektrarnama zagotovila skupno šest milijonov litrov plinskega olja, kar zadostuje za proizvodnjo energije za celotno državo za tri dni.

Libanon je že leto dni in pol v primežu hude gospodarske krize, ki jo je še poglobil dvig cen energentov. Libanonska denarna valuta je od leta 2019 izgubila 90 odstotkov vrednosti. Vse več prebivalcev se bojuje z revščino, v državi so potekali že številni protesti proti oblastem.

Zaprtje elektrarn je prebivalce znova pognalo na ulice. BBC navaja Al Džazirino poročanje, da so protesti v Halbi pred sedežem državnega energetskega podjetja, prebivalci pa so tudi na ulicah Tripolija.

Številni Libanonci že sicer uporabljajo zasebne generatorje, katerih uporaba pa je zaradi vse dražje nafte vse dražja. Pred zadnjim električnim mrkom je bila običajna praksa, da so imeli prebivalci električno energijo le približno dve uri na dan.

Pretekli mesec je iransko skrajno gibanje Hezbolah v državo pripeljalo nafto, da bi tako olajšalo pomanjkanje nafte. Nasprotniki gibanja mu očitajo, da želi z dobavo nafte krepiti in širiti svoj vpliv v Libanonu.