Britanska javnost se vedno bolj obrača proti nepriljubljeni vojni. Foto: Reuters
Britanska javnost se vedno bolj obrača proti nepriljubljeni vojni. Foto: Reuters
Tony Blair in George Bush
Brezpogojno Blairovo podpiranje Busha britanskemu premierju ni koristilo. Foto: EPA

S tem je ameriška zaveznica prekršila protokol o prepovedi uporabe otrok vojakov, ki ga je ratificiral britanski parlament. Državni sekretar Adam Ingram je potrdil, da so v Irak poslali 15 vojakov, med njimi štiri dekleta, mlajša od 18 let.

Ingram je namestitev 17-letnikov sicer branil, češ da je bila večina izmed njih tik pred 18. rojstnim dnem in da so jih večino umaknili kakšen teden po prihodu v Irak.

Javnost: Blair naj odstopi takoj!
Poslanka iz vrst liberalnih demokratov Sarah Teather, ki je Ingramu tudi postavila poslansko vprašanje, vladi že očita "neodpustljiv spodrsljaj", saj naj tako mladi ljudje ne bi bili niti mentalno niti fizično pripravljeni na tako hudo prelivanje krvi, kot je to v Iraku.

Velika Britanija je leta 2003 podpisala neobvezen protokol h konvenciji ZN o pravicah otrok glede vključevanja otrok v oborožene konflikte.

Javnost ogorčena
Medtem je javnomnenjska raziskava, objavljena v časniku Sunday Express, pokazala, da več kot polovica britanskih volivcev meni, da bi moral britanski premier Tony Blair takoj odstopiti s položaja. To prepričanje narašča predvsem med privrženci njegove laburistične stranke, med katerimi jih odstop zagovarja že 43 odstotkov vprašanih.