Francoski predsednik hkrati obljublja razogljičenje industrije in okrepitev domače proizvodnje. Foto: Reuters
Francoski predsednik hkrati obljublja razogljičenje industrije in okrepitev domače proizvodnje. Foto: Reuters

Macron je dejal, da bo načrt "Francija 2030" zagotovil razogljičenje industrije ter do konca desetletja prinesel inovacije in proizvodnjo na ključnih področjih, od avtomobilov in biomedicine do polprevodnikov.

Dolgoročni načrt, predstavljen šest mesecev pred volitvami, opozicija kritizira kot del volilne kampanje. Macron odgovarja, da gre za ključne cilje, če želi Francija obdržati svoj položaj v svetu.

"Potrebujemo državo, ki proizvaja več," se je francoski predsednik zavzel za širjenje industrijske proizvodnje na domačih tleh. Pri tem je spomnil na pomanjkanje zaščitnih mask ob začetku epidemije covida-19.

"Obnoviti moramo okvir za produktivno neodvisnost Francije in Evrope," je dejal in dodal, da so inovacije ključnega pomena za vodilni položaj med svetovno konkurenco in dostop do surovin. "Zmagovalec vzame vse," je dodal.

Francija naj bi skladno z načrtom do leta 2030 zgradila nizkoogljično letalo, majhen modularni jedrski reaktor in dve velikanski tovarni za proizvodnjo zelenega vodika. Okrepili bi tudi proizvodnjo električnih vozil.

Del 30-milijardnega načrta naj bi vključili v proračun leta 2022. Javna investicijska banka Bpifrance je ob tem napovedala že štiri milijarde dolarjev za "zagonska in inovativna podjetja".

Pariz je sicer že lani napovedal 100 milijard evrov vreden načrt za spopadanje z epidemijo.

Greenpeace: "Festival lažnih rešitev in pobožnih želja."

Nad Macronovimi načrti opozicija in okoljske organizacije niso navdušene. Nekdanji poslanec iz Macronove stranke Matthieu Orphelin je razkritje načrta označil za "prvi govor v kampanji 2022". Greenpeace pa je načrt označil za "festival lažnih rešitev in pobožnih želja", pri čemer je kritiziral "odlaganje resničnega energetskega prehoda in nadaljnjo proizvodnjo, kot da so viri planeta neomejeni".