Madžarski parlament bo naslednjič zasedal konec februarja. Foto: Pixabay
Madžarski parlament bo naslednjič zasedal konec februarja. Foto: Pixabay

Potem ko je prejšnji teden članstvo Švedske v severnoatlantskem zavezništvu potrdil turški parlament in nato ratifikacijo podpisal še turški predsednik Tayyip Erdogan, je Madžarska ostala zadnja članica, ki še ni prižgala zelene luči Stockholmu.

"Naš predlog je bil poslan predsedniku. Zdaj je vprašanje, ali bo 135 poslancev zbralo pogum in prišlo," je za Reuters povedala opozicijska poslanka Zita Gurmai, ki je s tem mislila na poslance vladajočega Fidesza skupaj z manjšo zavezniško stranko Krščanskih demokratov in njihovo pripravljenost na podporo predlogu.

Madžarski premier Viktor Orban, ki ima kljub ruski v vojni v Ukrajini prijateljske odnose z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je prejšnji teden napovedal, da bo madžarski parlament ratificiral švedsko članstvo ob prvi priložnosti.

Köver je prepričan, da se z ratifikacijo švedskega članstva ne mudi. Foto: Reuters
Köver je prepričan, da se z ratifikacijo švedskega članstva ne mudi. Foto: Reuters

Predsednik parlamenta Laszlo Köver je medtem dejal, da ne vidi nobene potrebe po izredni seji za ratifikacijo švedske prošnje, s tem pa opoziciji sporočil, da njihov poskus ne bo obrodil sadov.

V petek je Köver dejal, da madžarska vlada podpira širitev Nata, vendar ob tem vztrajal, da bi morali v Stockholmu pokazati več razumevanja in resnosti v odnosu do Madžarske. Ocenil je, da se parlamentu v Budimpešti pri ratifikaciji švedskega vstopa v Nato ne mudi.

Madžarski parlament trenutno ne zaseda in poslanci se v poslanske klopi vračajo konec februarja, ko tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pričakuje, da bo Švedska približno 20 mesecev po vložitvi prošnje za članstvo v Natovi družini premagala še zadnjo oviro.

Članstvo v Natu bo vsekakor tema pogovorov med Orbanom in švedskim premierjem Ulfom Kristerssonom, ki se bosta predvidoma v Bruslju srečala v četrtek ob robu vrha Evropske unije.